top of page

Griș cu lapte


Printre atâtea rețete care mai de care mai fanteziste și la modă, atât de multe gusturi și texturi noi care merită încercate, pierdem uneori din vedere plăcerile simple cu care am crescut. Grișul cu lapte este, alături de fratele său, orezul cu lapte, unul dintre deserturile copilăriei. Desertul „de vreme rea”, își făcea apariția cam pe când începea să se facă frig afară, după ce se umplea cămara cu gemuri și dulcețuri și dulcele trebuia să fie moale și călduț.


Este acel desert pe care poți să-l faci oricând, din ingrediente puține, ieftine și la îndemâna oricui. Nu are nevoie de cine știe ce îndemânare, în afară de aceea de a reuși să nu prinzi grișul de fundul oalei. Este un desert rapid, care poate fi, în același timp, și un mic-dejun sănătos, mai ales dacă este însoțit de fructe proaspete. Înțeleg de ce mamele noastre apelau atât de des la acest preparat pentru a „închide” gurile pofticioase de dulce ale copiilor.


Ingrediente (2 porții)

500 ml lapte

4 linguri de griș

un praf de sare

opțional, 1 lingură de zahăr sau miere

opțional, scorțișoară

opțional, vanilie

gem sau dulceață, după preferințe


Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 10 minute


Preparare

Punem laptele la fiert într-o oală cu fund gros, având grijă să nu dea în foc. Putem adăuga în lapte și semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie, împreună cu păstaia, pentru aromă. Când începe să fiarbă, adăugăm grișul în ploaie, pentru a ne asigura că nu face cocoloașe.


Dăm focul la mic și lăsăm la fiert 10-15 minute, amestecând în continuu cu un tel, pentru a nu se prinde de oală. Când începe să se îngroașe, adăugăm sarea și zahărul sau mierea și continuăm fierberea încă 5 minute. Compoziția va fi destul de lichidă, dar nu vă simțiți tentați să mai adăugați griș: desertul se va mai întări pe măsură ce se răcește.


Luăm grișul de pe foc și îl porționăm în castroane cât este încă fierbinte, deoarece curge mai ușor. Lăsăm la răcorit câteva minute.


Grișul cu lapte se poate servi atât călduț, cât și rece, presărat cu scorțișoară sau cu o lingură bună de dulceață deasupra. Noi l-am încercat cu dulceață de mure, dar merge foarte bine cu dulceață de cireșe, vișine sau fructe de pădure.


Nu-i așa că vă aduce aminte de copilărie?


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 539 | Carbohidrați: 94g | Grăsimi: 9g | Proteine: 23g | Zaharuri: 50g

Per porție (1 macaron): Kcal: 270 | Carbohidrați: 47g | Grăsimi: 5g | Proteine: 12g | Zaharuri: 25g


*fără dulceață

Urmăreşte-ne!
bottom of page