top of page

Crumble cu fructe


Programul încărcat din ultima vreme nu prea îmi permite să fac deserturi elaborate, dar există nenumărate dulciuri rapide pe care le putem face atunci când nu avem prea mult timp la dispoziție, dar avem poftă de ceva bun. Un asemenea desert este crumble-ul cu fructe.


Crumble-ul este un „comfort food” englezesc, dar mi se pare o alternativă foarte mișto la clasicele pandișpanuri cu fructe pe care le făceau mamele și bunicile noastre când voiam ceva dulce. Acest desert a început să fie din ce în ce mai popular în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind o alternativă ieftină la tarte și plăcinte, având în vedere lipsa ingredientelor cauzată de raționalizări. Mai mult, pentru a înlocui făina, oamenii au început să folosească fărâmături de pâine sau fulgi de ovăz în compoziția „aluatului”.


În principal, astăzi există două feluri principale de crumble - cu sau fără fulgi de ovăz. Rețeta de astăzi folosește fulgii de ovăz, care mie îmi plac de mor în crumble.


Crumble-ul este un desert rustic, nu se va porționa curat și se va fărâmița când îl scoateți din vas, așa că nu vă stresați prea mult cu aspectul.


Ingrediente (pentru o formă de copt de 23 cm, 6 porții)

600 gr fructe 125 gr făină 100 gr fulgi de ovăz un praf de sare 165 gr zahăr brun (am folosit Demerara)* 170 gr unt moale

opțional, 30 gr de migdale tăiate (sau alt fel de nuci, în fucție de preferințe)


*Cantitatea de zahăr poate fi adaptată în funcție de cât de dulci sunt fructele.


Timp de pregătire: 10 minute

Timp de coacere: 30 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Pregătim vasul pe care îl vom folosi pentru a coace crumble-ul, ungând-o cu puțin unt sau ulei. Poate fi un vas din sticlă sau ceramică, termorezistent, sau unul de silicon.


Spălăm, curățăm și tăiem fructele pe care vrem să le folosim. Putem folosi orice fructe, în orice combinație dorită - recomand mere, pere, cireșe sau vișine fără sâmburi, caise, piersici, fructe de pădure. Eu am folosit vișine puse de bunica mea la borcan pentru iarnă - a fost și motivul pentru care am făcut acest crumble, deoarece borcanul se desigilase și n-am vrut să se strice.


Într-un bol, amestecăm făina, fulgii de ovăz, sarea, zahărul și, eventual, aromele pe care vrem să le folosim (scorțișoara și nucșoara merg, de exemplu, foarte bine la crumble-ul cu mere).


Adăugăm untul, având grijă să încorporăm bine toate ingredientele. Ne putem folosi de un robot de bucătărie, de mixer sau, pur și simplu, de o spatulă. Pentru că este o rețetă rapidă, care nu are nevoie de foarte multe fițe, prefer să murdăresc cât mai puține vase, astfel încât am amestecat totul cu mâna.


Pe fundul vasului pentru copt, punem fructele în strat cât mai uniform. Fărâmițăm deasupra aluatul, astfel încât fructele să fie acoperite complet. Dacă dorim, putem să presărăm nuci, alune, migdale tăiate, precum și fructe confiate.


Dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, sau până când crusta devine aurie și crocantă. Lăsăm să se răcorească ușor înainte de servire, deoarece fructele coapte vor fi extrem de fierbinți.


Crumble-ul se servește călduț, însoțit, în mod tradițional, de o cupă de înghețată cu vanilie sau de smântână, dar este foarte bun și rece.


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 3219 | Carbohidrați: 393g | Grăsimi: 166g | Proteine: 41g | Zaharuri: 217g

Per porție: Kcal: 536 | Carbohidrați: 66g | Grăsimi: 28g | Proteine: 7g | Zaharuri: 36g


*Numerele sunt aproximative, depinde foarte mult de fructele folosite.

Urmăreşte-ne!
bottom of page