top of page

Churros spaniole


Săptămâna mea de deserturi spaniole a continuat cu churros - un snack tradițional în lumea hispanică, care poate fi găsit în multiple combinații, în funcție de zonă. Nu prea se știe exact de unde au apărut - unii spun că au fost importați din China, fiind aduși în Europa de către portughezi. Alții cred că oierii au inventat acest fel de mâncare ca substitut pentru produsele de patiserie. Spaniolii însă au fost cei care au dat acestui produs forma tradițională pe care o vedem astăzi.


Churros se fac din aluat opărit (choux) și apoi prăjit în baie de ulei. Nu e cel mai sănătos fel de mâncare, dar este unul foarte popular, datorită simplității și a gustului. În Spania, churros se consumă, de cele mai multe ori, la micul-dejun, înmuiați în ciocolată caldă. În alte zone ale lumii, îi regăsim umpluți cu fructe (Cuba), cu dulce de leche (America Latină) sau cu brânză topită (Uruguay).


Există, de asemenea, mai multe variațiuni ale rețetei pentru aluat, în funcție de zonă - masa poate fi făcută cu ulei sau unt, cu sau fără ouă în compoziție, cu sau fără zahăr.


Rețeta pe care v-o dau mai jos este cea tradițională spaniolă - simplă, fără înflorituri, din doar trei ingrediente - apă, făină, ulei. Servite clasic, cu zahăr și scorțișoară, alături de un sos cald de ciocolată.


Ingrediente (4 porții)

250 ml apă

1 linguriță ulei de măsline

250 gr făină

1/2 linguriță de sare

ulei pentru prăjit

Observați că apa și făina se pun în cantități egale, astfel încât este foarte ușor de calculat această rețetă pentru mai multe sau mai puține persoane. În plus, putem folosi un amestec din zahăr (tos sau brun) și scorțișoară, după gust, pentru „învelit” gogoșile. Iar pentru a face sosul de ciocolată, este de ajuns să topim nițică ciocolată amăruie împreună cu frișcă lichidă, la bain-marie sau la microunde, până ce obținem consistența dorită.


Timp de pregătire: 15 minute

Timp de coacere: 20 de minute


Preparare

Pentru a ne asigura că lucrurile merg bine, punem făina într-un bol termorezistent (aluminiu, sticlă termorezistentă), amestecând-o cu un praf de sare.


Aluatul pentru churros este unul opărit. Pentru asta, fierbem cei 250 ml de apă împreună cu uleiul de măsline. În momentul în care începe să fiarbă, luăm cratița de pe foc și turnăm apa imediat (trebuie să fie foarte fierbinte!) peste făină. Începem să amestecăm cu mixerul sau cu o lingură - eu prefer a doua variantă, chiar dacă e mai greu, pentru că aluatul se lucrează foarte repede și nu văd necesar să montez mixerul. Lucrăm aluatul până ce avem o masă fermă.


Turnăm ulei într-o tigaie, destul cât să acopere churros. Folosind un poș cu dui stelat sau un aparat special de făcut biscuiți (din cel care are și opțiunea de a face biscuiți șprițați), formăm churros. Tradițional, aceștia sunt lunguieți și au 15-20 cm lungime, dar, desigur, se pot face și în alte forme.


Prăjim câte 3-4 churros o dată (în funcție de dimensiunea tigăii), pentru 2-3 minute, întorcându-i de pe o parte pe cealaltă, până ce devin aurii și se prăjesc uniform.


Scoatem churros pe un șervețel absorbant, pentru a scăpa de excesul de ulei. Cât sunt călduți, îi dăm prin zahăr și scorțișoară. Se servesc calzi, alături de un sos de ciocolată (topim 60 gr ciocolată amăruie împreună cu 30 ml frișcă lichidă, pe baie de aburi sau la microunde). Simplu, rapid, delicios!


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 1926 | Carbohidrați: 236g | Grăsimi: 98g | Proteine: 26g | Zaharuri: 50g

Per porție: Kcal: 482 | Carbohidrați: 59g | Grăsimi: 25g | Proteine: 7g | Zaharuri: 12.5g


*fără sos de ciocolată

Urmăreşte-ne!
bottom of page