top of page

Banana Bread / Chec cu banane

Banana bread este o denumire dată unei arii foarte largi de produse dulci, al căror numitor comun este forma specifică de pâine și ingredientul principal - bananele zdrobite. Putem spune „banana bread” atât la produse dense, umede, făcute cu ulei (care și el poate fi de diverse feluri), cât și la checuri aerate care au unt în compoziție.


Istoria aceestui preparat se leagă de Statele Unite ale Americii, fiind un desert inventat chiar acolo, undeva în anii '30. Unii istorici alimentari consideră că banana bread s-a născut în timpul Marii Crize Economice din perioada 1929-1933, deoarece gospodinele nu doreau să arunce bananele prea coapte (care erau destul de scumpe la acea vreme), alții cred că acest produs a fost dezvoltat în bucătăriile corporative, în vederea promovării prafului de copt și a bicarbonatului de sodiu, care începeau să fie din ce în ce mai folosite în rândul populației.


Există foarte multe rețete de banana bread. Cea pe care o folosesc eu are unt în compoziție, pe care îl prefer uleiului, pentru că dă o textură mai fină acestui tip de aluat, iar rezultatul final este mai aerat. Este aproape aceeași rețetă pe care o folosesc și pentru cupcakes cu banane, diferența fiind, evident, lipsa frostingului, precum și faptul că în banana bread mai ajung, mai mult sau mai puțin accidental, și nuci, nuci pecan sau chiar stafide, care dau un plus de textură checului.


Cel mai bun chec cu banane iese cu fructe foarte bine coapte, care au început să se înnegrească. Acestea sunt mai dulci și mai aromate.


Checul din poză a fost făcut chiar cu aluatul rămas după o tură de cupcakes, de aceea are și puțin frosting deasupra, dar nu este nevoie de acest detaliu pentru a face o banana bread reușită, care să meargă bine alături de o cană de ceai aburindă, în zilele mohorâte de toamnă.


Ingrediente (pentru o formă de chec normală, ~16 porții)

180 gr făină 150 gr zahăr tos 1 linguriță praf de copt 1/2 linguriță bicarbonat 1/4 linguriță sare 120 gr unt topit 4 banane coapte 2 ouă mari 1 linguriță extract de vanilie 1 linguriță scorțișoară 1/2 linguriță nucșoară 1/4 linguriță cuișoare măcinate 100-150 gr nuci/nuci pecan tăiate grosier

Pentru un plus de savoare, putem înlocui zahărul tos cu zahăr brun, care va da o ușoară aromă de caramel checului. În comnpoziție putem adăuga și stafide, merișoare sau ghimbir confiat, în funcție de gusturi.


Timp de pregătire: 15 minute

Timp de coacere: 40 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și pregătim forma de chec, ungând-o cu unt. Într-un bol mare, amestecăm ingredientele uscate - făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Adăugăm și aromele - scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate.

Peste acestea turnăm untul topit, ouăle, vanilia și bananele pisate cu o furculiță. Amestecăm cu o spatulă până ce ingredientele sunt încorporate. La final adăugăm și nucile tăiate grosier. Turnăm aluatul în forma de chec și dăm la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când desertul trece testul scobitorii. Lăsăm checul să se răcească complet înainte de a-l porționa, deoarece aluatul este unul destul de fraged și riscăm să se fărâmițeze.


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 2836 | Carbohidrați: 392g | Grăsimi: 124g | Proteine: 49g | Zaharuri: 208g

Per porție: Kcal: 177 | Carbohidrați: 25g | Grăsimi: 8g | Proteine: 3g | Zaharuri: 13g


*Banana bread simplă, fără adaus de nuci sau alte ingrediente adiționale

Urmăreşte-ne!
bottom of page