top of page

Gogoși


Gogoșile bunicii mele au fost una din marile bucurii ale copilăriei. Mama nu făcea, ea era expertă în prăjituri cu cremă, dar bunica mea dragă era maestra în gogoși - rotunde sau fundițe - aurii și pudrate din belșug cu zahăr pudră vanilat. Când am crescut destul cât să nu fim un pericol în bucătărie, ne lăsa și pe noi, copiii, să modelăm gogoși în formele dorite. Astfel, distracția era garantată și desertul mult așteptat cu atât mai dulce.


Gogoșile pufoase sunt un desert simplu, care îmi aduce aminte de zilele de vară petrecute la casa străbunicilor din Vrancea. Sigur-sigur fiecare dintre noi are amintiri frumoase cu aceste gogoși, așa că merită să le facem din când în când și să le savurăm alături de o cană de lapte călduț.


Ingrediente (~40 de gogoși)

500 gr făină

2 gălbenușuri

350 ml lapte călduț

2 pliculețe zahăr vanilat

un praf de sare

coaja de la o lămâie

1 lingură zahăr

10 gr drojdie uscată

ulei pentru prăjit.

zahăr pudră pentru pudrat


Timp de pregătire: 20 de minute + 40 de minute pentru dospit

Timp de coacere: 20 de minute


Preparare

Amestecăm drojdia cu zahărul și laptele călduț și lăsăm deoparte până face spumă deasupra.


Batem gălbenușurile împreună cu 300 gr făină. Adăugăm apoi sarea, coaja de lămâie, zahărul vanilat și restul de făină și frământăm până ce aluatul se leagă și devine elastic. Vom avea un aluat destul de moale, e ok să fie așa.


Acoperim castronul cu un prosop curat și lăsăm aluatul la dospit pentru jumătate de oră.


După ce a dospit, întindem aluatul pe blatul înfăinat. Grosimea foii ar trebui să fie cam de un deget. Decupăm gogoșile cu ajutorul unui pahar sau cu forme speciale și le așezăm într-o tavă, unde le vom mai lăsa la dospit încă 10 minute.


Între timp, încingem uleiul într-un ceaun sau o tigaie mai adâncă. Uleiul e bine să fie din belșug, să acopere gogoșile.


Dăm focul la mic și așezăm gogoșile în uleiul încins. Le prăjim pe ambele părți, până ce devin aurii. Când sunt gata, scoatem gogoșile pe șervețel, pentru a scăpa de excesul de ulei, și le tăvălim prin zahăr pudră cât sunt încă fierbinți.


Gogoșile vor fi goale pe dinăuntru, astfel încât se pot umple cu gem sau ciocolată, dacă dorim. Dar sunt excelente și simple, doar pudrate cu zahăr pudră din belșug.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3364 | Carbohidrați: 520g | Grăsimi: 111g | Proteine: 73g | Zaharuri: 143g

Per porție: Kcal: 84 | Carbohidrați: 13g | Grăsimi: 3g | Proteine: 2g | Zaharuri: 4g

Urmăreşte-ne!
bottom of page