top of page

Pumpkin Cheesecake Muffins


A venit toamna și, odată cu ea, fructe și legume minunate care ne bucură simțurile și ne recomfortează sufletul. Este sezonul dovleacului copt, al plăcintei cu măr și scorțișoară, al ardeilor copți și al mirosului de gutui ce se coc pe pervaz. Începe să fie răcoare și să stăm mai mult în casă, înveliți în pături pufoase și cu căni de ceai aromat în mână, iar casele noastre devin mai prietenoase dacă se coace ceva aromat în cuptor.


Ador aroma și gustul dovleacului copt presărat cu scorțișoară în serile răcoroase de toamnă! Îmi aduc aminte de copilărie și îmi induc un sentiment cald de „acasă”. Dacă vă place și vouă dovleacul copt la fel de mult, vă propun o rețetă minunată de muffins foarte pufoase și aromate, care vă vor umple casa de mirosuri delicioase.


Rețeta de astăzi folosește blatul de la Pumpkin Spice Cupcakes. Vedeți cât de ușor putem adapta rețetele pentru a obține gusturi și texturi diferite, cu doar câteva trucuri! Dacă facem doar „baza”, avem o tavă de minunate muffins cu dovleac, iar dacă le ornăm cu un delicios frosting (cel cu mascarpone de aici sau cel pe bază de unt de la Cupcakes cu banane), îi vom impresiona în mod sigur pe cei dragi cu o porție de cupcakes fine.


Ingrediente (14 muffins)

Pentru streusel:

50 gr zahăr brun (am folosit Demerara)

80 gr făină

1 linguriță scorțișoară măcinată

60 gr unt topit

Pentru muffins:

220 gr făină 1 linguriță praf de copt 1 linguriță bicarbonat 1/2 linguriță sare 1 1/2 linguriță scorțișoară măcinată 1/4 linguriță nucșoară măcinată 1/4 linguriță cuișoare măcinate 1/2 linguriță ghimbir măcinat 100 gr zahăr brun 2 ouă mari 230 gr piure de dovleac 120 ml ulei vegetal 80 ml lapte 1 linguriță extract vanilie

Pentru umplutura de brânză:

190 gr cremă de brânză (am folosit Philadelphia)

1 gălbenuș

1 linguriță extract de vanilie

30 gr zahăr tos

Pentru un plus de savoare, am folosit în blat o combinație 50/50 de zahăr brun Demerara și melasă, care a dat prăjiturilor un gust mai pronunțat de caramel. În ceea ce privește crema de brânză, eu folosesc aproape întotdeauna Philadelphia full-fat; puteți, desigur, folosi altă marcă, dar nu recomand utilizarea cremei de brânză light la prăjituri, pentru că are mai multă apă și produsul se va coace mai greu.


Timp de pregătire: 25 de minute

Timp de coacere: 25 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 220 de grade C și pregătim formele de muffins, punând câte o hârtiuță specială în fiecare (alternativ, pot fi unse cu puțin ulei, dacă nu avem hârtiuțe).


Mai întâi facem toppingul streusel. Amestecăm zahărul, făina și scorțișoara. Peste acestea, adăugăm untul topit și amestecăm mai întâi cu o spatulă, apoi cu degetele, până ce compoziția se leagă și începe să formeze firimituri, ca la crumble. Lăsăm la o parte până ne ocupăm de restul prăjiturii.


Pentru a face blatul, amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir) într-un bol mare.


Separat, batem ouăle cu zahărul. Adăugăm în amestec piureul de dovleac, uleiul, laptele și vanilia. Am explicat la rețeta de Pumpkin Spice Cupcakes cum se face piureul de dovleac. De această dată am trișat și am folosit dovleac pentru plăcintă la borcan, deja copt și ras. (Atenție la ingrediente dacă folosiți dovleac la borcan, e posibil să aibă zahăr! Dacă are zahăr adăugat, scădeți cantitatea de zahăr din aluat cam cu o treime.)


Turnăm ingredientele umede peste cele uscate și amestecăm ușor cu o spatulă, doar până ce se încorporează. Nu amestecăm prea mult și nu folosim mixerul!


Facem și umplutura de brânză. Batem bine crema de brânză cu mixerul, la viteză mare, până ce devine spumoasă. Adăugăm gălbenușul, extractul de vanilie și zahărul, mixând până ce se încorporează toate ingredientele.


Acum că avem toate cele trei compoziții pregătite, începem să umplem formele de muffins. Punem câte o lingură de aluat în fiecare formă (le umplem pe jumătate) - va mai rămâne aluat, nu vă speriați, avem nevoie de el mai târziu. Apoi, împărțim în mod egal umplutura de brânză în toate cele 14 forme de muffins. Peste brânză, adăugăm restul de aluat; se va întinde singur, nu vă tresați prea mult cu aranjarea. Presărăm fiecare muffin cu streusel, apăsând ușor cu degetele pentru a se lipi de aluat.


Dăm prăjiturile la cuptor pentru 5 minute, la 220 de grade C, apoi coborâm temperatura la 180 de grade C și mai coacem 15-20 de minute (faceți testul scobitorii, fiecare cuptor coace diferit, chiar și cele electrice). Acest procedeu este necesar pentru a avea un topping streusel crocant. Lăsăm muffins să se răcorească înainte de a le servi. Sunt bune călduțe, dar și reci.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3989 | Carbohidrați: 417g | Grăsimi: 224g | Proteine: 71g | Zaharuri: 183g

Per porție: Kcal: 285 | Carbohidrați: 30g | Grăsimi: 16g | Proteine: 5g | Zaharuri: 13g

Urmăreşte-ne!
bottom of page