top of page

Tartă cu vanilie și banane


Sâmbătă dimineață m-am trezit cu chef de făcut tartă. Aveam în frigider caise și cireșe care abia așteptau să se transforme în ceva delicios, și papilele mele simțeau deja textura sfărâmicioasă a aluatului și umplutura acrișoară de fructe. Însă planurile s-au schimbat (în bine) când mi-a adus aminte băiatul de cele 3 banane care mai aveau puțin și-și dădeau duhul în fructieră.


Așa s-a născut această variație a unei clasice rețete americane - banana cream pie, care poate fi adaptată în foarte multe feluri. Am ales să adaug delicioase afine în compoziție, dar merge la fel de fain cu nuci caramelizate sau fulgi de ciocolată. Toppingul poate fi bezea (varianta aleasă de mine, ca să nu se piardă albușurile), frișcă, ciocolată sau caramel, în funcție de preferințele fiecăruia.


Nu este un desert rapid, din cauza timpului de așteptare mare dintre opreațiuni, dar dificultatea acestuia este medie.


Ingrediente (pentru o formă de tartă de 26 cm, 12 porții)

Pentru aluat: 125 gr unt rece 82% 250 gr făină 90 gr zahăr pudră 1 ou un praf de sare

Pentru umplutură: 500 ml lapte 4 gălbenușuri 160 gr zahăr 1/2 linguriță extract de vanilie 25 gr amidon de porumb 30 gr unt rece 2-3 banane coapte 200 gr afine

Pentru bezea:

4 albușuri

75 gr zahăr 1 1/2 linguriță de amidon de porumb

1 linguriță de oțet de mere


Timp de pregătire: 3 ore (cu tot cu timpul de așteptare) Timp de coacere: 45 de minute


Preparare

Începem cu aluatul de tartă, deoarece are nevoie de timp. De menționat că aluatul poate fi pregătit și cu o zi înainte și păstrat la frigider, cu cât stă mai mult timp la rece, cu atât mai bine.


Folosindu-ne de mâini sau cu ajutorul unul robot de bucătărie, amestecăm untul (rece, direct de la frigider!) cu făina și sarea, apoi adăugăm oul. La final, încorporăm zahărul. Aluatul trebuie să fie destul de maleabil şi nelipicios pentru a putea fi întins cu sucitorul; dacă iese prea uscat, puteţi adăuga o lingură-două de apă rece. Dacă, dimpotrivă, este prea moale, mai adăugaţi făină, câte o lingură odată. Din aluat formăm o bilă, pe care o învelim în folie alimentară şi o dăm la frigider pentru cel puțin o oră. Întindem apoi aluatul în forma de tartă şi îl mai lăsăm la rece încă 15 minute, timp în care putem preîncălzi cuptorul la 170 de grade. Înţepăm aluatul cu o furculiţă, pentur a nu se umfla la copt, și punem deasupra o foaie de copt pe care o fixăm cu ajutorul unor boabe de fasole. Dăm la cuptor pentru 15 minute, apoi îndepărtăm hârtia de copt și boabele și mai lăsăm la copt încă 15 minute sau până ce aluatul devine auriu. Îl scoatem pe grătar și îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei înainte de a umple tarta.


***


În timp ce aluatul este la cuptor, putem începe să pregătim umplutura. Punem laptele la foc mic într-o cratiță cu fund dublu și așteptăm să se încălzească, fără a ajunge la fierbere.


Separat, batem gălbenușurile cu zahărul până ce se deschid la culoare. Adăugăm apoi vanilia și amidonul și amestecăm bine. Eu am pus și puțină scorțișoară, îmi place în combinație cu bananele, dar e o preferință personală.


Luăm laptele de pe foc și turnăm peste el gălbenușurile, amestecând în continuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Punem din nou cratița la foc mediu și amestecăm constant, până ce umplutura se îngroașă (aproximativ 2 minute). Va avea textura unei budinci.


Luăm crema de pe foc, adăugăm untul rece și mixăm până ce se topește. Lăsăm la răcit, amestecând ocazional, pentru a nu se forma pojghiță deasupra.


După ce atât aluatul, cât și crema ajung la temperatura camerei, montăm tarta. Tăiem bananele rondele și le aranjăm pe fundul tartei. Deasupra împrăștiem afinele, apoi turnăm crema peste fructe și nivelăm. Dăm la frigider pentru cel puțin o oră, să se închege umplutura.


***


Înainte de a servi tarta, pregătim bezeaua. Atenție, bezeaua pe care o descriu mai jos nu va ieși tare, nu o vom lăsa la cuptor decât câteva minute, pentru a se rumeni ușor. Dacă vreți o bezea tare, urmați indicațiile de aici.


Insist pe pregătirea corectă a vasului de mixer și paletelor pentru ca bezeaua să iasă așa cum trebuie, acestea trebuie curățate bine cu suc de lămâie sau oțet, pentru a îndepărta orice urmă de grăsime.


Preîncălzim cuptorul la 170 de grade C. Amestecăm zahărul împreună cu amidonul și îl dăm la o parte. Batem albușurile împreună cu oțetul, la viteză mică, până cât încep să se formeze bule la suprafață. Creștem viteza mixerului și amestecăm până se formează o spumă albicioasă. Acum este momentul să adăugăm zahărul, câte o lingură o dată, având răbdare să se dizolve tot înainte de a adăuga următoarea tranșă. Batem compoziția până ce se formează o spumă tare și tot zahărul este dizolvat (verificăm acest lucru frecând puțină spumă între degete, dacă mai simțim granule de zahăr, compoziția nu este încă gata).


După ce bezeaua este gata, o aranjăm deasupra tartei. Dăm la cuptor pentru 5-8 minute, până ce se rumenește la suprafață. Lăsăm tarta la temperatura camerei cam o oră, pentru a se „așeza”. La noi n-a rezistat decât până când s-a răcit puțin, a fost atacată fără milă :))).


Păstrați tarta la frigider dacă nu o consumați imediat, altfel se înmoaie crema.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 4523 | Carbohidrați: 672g | Grăsimi: 167g | Proteine: 81g | Zaharuri: 429g

Per porție: Kcal: 377 | Carbohidrați: 56g | Grăsimi: 14g | Proteine: 7g | Zaharuri: 36g

Urmăreşte-ne!
bottom of page