top of page

Pavlova cu căpșune

Dintre aromele dulci ale copilăriei, una dintre preferatele mele este bezeaua. Îmi aduc aminte că bezelele erau nelipsite la petreceri, și cât de încântată eram când prindeam câte una care era „gumoasă” la mijloc, pentru că majoritatea erau tari precum creta. Multă vreme mi-a fost frică să fac bezele, toată lumea zice că-s pretențioase, greu de făcut și trebuie să stai cu ochii pe ele ca pe butelie. Dar odată ce înveți regulile de bază, nimic nu te oprește să faci bezele fix așa cum îți plac. Unul dintre deserturile pe bază de bezea e pavlova. Originea lui este prilej de dispută între Australia și Noua Zeelandă, ambele țări insistând că inventatorul a fost de-al lor. Se spune că a fost creat în onoarea balerinei Anna Pavlova, prin anii '20, în timpul unui turneu susținut de aceasta în cele două țări. Alte voci spun că e, de fapt, un desert american cu origini germane. Dar contează mai puțin de unde provine, atâta timp cât ne bucurăm de el, mai ales pe perioada verii, când avem fructe proaspete la discreție.


Pavlova-i o prăjitură plictisitoare, ar spune mulți. Bezea, frișcă și fructe. Și totuși, uneori, lucrurile cele mai simple sunt și cele mai bune, mai ales dacă vă jucați cu aromele și puneți un strop de imaginație. Pentru acest desert, eu am renunțat la frișcă (recunosc, de lene, la magazinul de la colț au doar din aia vegetală cu gust de plastic și n-am avut chef să caut frișcă adevărată prin tot orașul). În schimb, am folosit lemon curd, al cărui gust acrișor mi s-a părut că merge bine cu bezeaua dulce. Trebuia să fac ceva cu gălbenușurile, nu?


Ingrediente (12 porții)

Pentru bezea:

4 albușuri 190 gr zahăr alb 1 1/2 linguriță de amidon de porumb 1 linguriță de oțet de mere


Pentru curd:

4 gălbenușuri 2 ouă coaja de la o lămâie 100 ml suc de lămâie 100 gr zahăr alb 50 gr unt rece (de la frigider), tăiat cubulețe


În plus, avem nevoie de căpșune, zmeură, afine sau orice alte fructe doriți, în cantitățile pe care le doriți (evident, spălate și tăiate cuburi). Dacă vreți să fie cu frișcă, atunci trebuie și 250 ml de frișcă lichidă (de care-o fi, numai nu vegetală, că-i nașpa! :D).


Timp de pregătire: 30 de minute Timp de coacere: 60 de minute


Preparare

Înainte de orice, pentru ca bezeaua să iasă așa cum trebuie, trebuie să curățăm bine-bine vasul și paletele mixerului de orice urmă de grăsime (recomand folosirea paletei balon a mixerului, dacă aveți aparat cu această opțiune). Eu le șterg întotdeauna cu un șervețel îmbibat în suc de lămâie sau oțet, în funcție de ce am la dispoziție. De asemenea, vă recomand să folosiți un vas de metal pentru bezea, deoarece plasticul tinde să rețină grăsime, oricât de bine l-ai spăla.


Preîncălzim cuptorul la 130 de grade C (sau la treapta cea mai de jos la cuptorul cu flacără). Pregătim o tavă de cuptor peste care aranjăm hărtie de copt.


Amestecăm zahărul împreună cu amidonul și îl dăm la o parte. Folosim amidon la bezea pentru ca interiorul să iasă moale și gumat.


Separăm cele patru albușuri, având mare grijă să nu scăpăm nici o picătură de gălbenuș, pentru că altfel stricăm bezeaua și trebuie să o luăm de la capăt. Eu recomand să separăm albușurile unul câte unul, într-un vas distinct de cel de mixer, astfel ne asigurăm că, dacă stricăm un ou, celelalte nu vor avea de suferit și nu trebuie să înlocuim toată cantitatea. Adăugăm și oțetul în vasul de mixer împreună cu albușurile (rolul oțetului este, de asemenea, să păstreze interiorul bezelei moale) și batem la viteză mică, până cât încep să se formeze bule la suprafață.


Creștem viteza mixerului și amestecăm până se formează o spumă albicioasă. Acum este momentul să adăugăm zahărul, câte o lingură o dată, având răbdare să se dizolve tot înainte de a adăuga următoarea tranșă. Atenție, în tot acest timp, mixerul nu se va opri, altfel riscăm să stricăm spuma!


Batem compoziția până ce se formează o spumă tare și tot zahărul este dizolvat (verificăm acest lucru frecând puțină spumă între degete, dacă mai simțim granule de zahăr, compoziția nu este încă gata). După ce spuma este gata, o aranjăm pe foaia de copt în formă de cerc, având grijă să fie puțin mai înaltă pe părți decât la mijloc (să aibă formă de castron, pe care îl vom umple apoi cu fructe). Dăm la cuptor pentru aproximativ o oră, în partea de mijloc a cuptorului, pentru a se coace uniform. Bezeaua este gata când devine casantă la suprafață, dar moale la interior, iar culoarea trebuie să rămână albă.


Lăsăm bezeaua la răcit în cuptor, pentru a preveni crăparea la suprafață, apoi o putem umple cu frișcă și fructe (rețeta originală), sau cu lemon curd, cremă de ciocolată...


În timp ce bezeaua mea se cocea, am făcut lemon curdul (habar n-am cum se traduce în română „curd”, dar în esență este o cremă de ouă făcută la bain-marie). Într-un bol de metal (sau o crăticioară specială pentru gătit la bain-marie), punem sucul și coaja de lămâie, apoi ouăle și gălbenușurile, și la sfârșit zahărul. Punem bolul pe bain-marie și amestecăm totul ușor și continuu, la foc foarte foarte mic (apa de dedesubt nu trebuie să fiarbă!), aproximativ 5 minute, până se îngroașă.


Luăm compoziția de pe foc și adăugăm untul direct de la frigider, amestecând până ce se topește cu totul. Înainte să se răcească, trecem compoziția printr-o sită, pentru a elimina toate resturile și a rămâne cu o cremă fină. Lăsăm curdul să se răcească și îl folosim apoi pentru a umple bezeaua.


Deasupra cremei punem fructele tăiate și servim imediat. Desertul se păstrează ok la frigider pentru încă o zi, dar mai mult de atât și riscăm ca bezeaua să se înmoaie prea tare, deci e de mâncat imediat :).


Informații nutriționale

Total: Kcal: 2278 | Carbohidrați: 337g | Grăsimi: 78g | Proteine: 46g | Zaharuri: 317g

Per porție: Kcal: 190 | Carbohidrați: 28g | Grăsimi: 7g | Proteine: 4g | Zaharuri: 26g

Urmăreşte-ne!
bottom of page