top of page

Plăcintă-foietaj cu dovleac


Nouă ne pace mult dovleacul și în ultima perioadă am „abuzat” de el. Am încercat toate felurile de dovleac de pe piață, în căutarea aromei și texturii perfecte - și pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că tot clasicul dovleac plăcintar e cel mai bun, atât pentru copt, cât și pentru prăjitureli.


Iar dacă sunteți în căutarea celui mai simplu și mai delicios foietaj cu dovleac, puteți să vă opriți aici. Dacă folosiți rețeta de mai jos, casa se va umple de arome îmbietoare și plăcinta va dispărea de pe farfurie pe nesimțite.


Ingrediente (20 porții)

1 kg dovleac ras

100 gr unt

100 gr zahăr brun Demerara

2 pliculețe zahăr cu scorțișoară

400 gr foi de plăcintă (Linco)

100 gr unt pentru uns foile

scorțișoară

extract de vanilie

opțional, stafide, nucă tăiată

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de coacere: 35 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 C și pregătim o tavă de aragaz.


Curățăm dovleacul de coajă și semințe și îl dăm prin răzătoarea mare.


Într-o cratiță încăpătoare, punem dovleacul, 100 gr de unt și zahărul (inclusiv zahărul cu scorțișoară). Dăm la foc mic și călim 15-20 de minute, până când dovleacul se înmoaie. Lăsăm compoziția să se răcorească.


După ce dovleacul s-a răcorit, putem adăuga în compoziție, după preferințe, scorțișoară, vanilie sau alte arome, după gust, dar și nucă tăiată sau stafide. Mie îmi plac stafidele hidratate în puțin alcool, dar shhhh!... nu spuneți la nimeni!


Topim restul de unt pe aragaz sau la cuptorul cu microunde. Împărțim foile de plăcintă în 4 (vom folosi câte 3 foi subțiri la fiecare rulou). Întindem prima foaie în tava de aragaz și o ungem cu unt topit. Peste ea așezăm a doua foaie, ungând-o și pe aceasta cu unt. Așezăm și ultima foaie de plăcintă, și aceasta unsă cu unt. Peste foi întindem un sfert din compoziția de dovleac, având grijă să lăsăm marginile libere. Îndoim capetele foilor spre interior, apoi formăm un rulou. Procedăm la fel cu restul foilor - la final vom avea patru rulouri.


Așezăm rulourile în tava cuptorului și coacem pentru 35 de minute sau până când foile se rumenesc și casa începe să miroasă divin. Opțional, pudrăm cu zahăr pudră imediat după ce scoatem plăcinta din cuptor. După ce se răcorește, tăiem fiecare rulou în 5-6 bucăți și, evident, devorăm.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3394 | Carbohidrați: 408g | Grăsimi: 177g | Proteine: 36g | Zaharuri: 155g

Per porție: Kcal: 170 | Carbohidrați: 20g | Grăsimi: 9g | Proteine: 2g | Zaharuri: 8g

Urmăreşte-ne!
bottom of page