top of page

Cum transformăm un tort/prăjitură în cupcakes?


Nu-i un secret că prefer să fac cupcakes mai mult decât orice altceva, chiar dacă în utima vreme am mai experimentat și alte rețete. Cupcakes sunt tortulețe în miniatură, delicioase și colorate, care ne oferă scuza de a mânca tort chiar și în zilele în care nu sărbătorim nimic.


Am dat de foarte multe ori de rețete de tort sau de prăjituri pe care mi-ar fi plăcut să le transform în cupcakes. Am și făcut asta de câteva ori, pentru că îmi plac provocările și, evident, cupcakes. Prima încercare a fost cu prăjitura mea preferată de Crăciun, prăjitura cu ness, pe care am transformat-o în opulente Cupcakes cu ness.


Dacă v-ați lovit și voi de această dilemă, citiți mai jos - vă spun toate secretele mele legate de acest proces.


1. Alegera rețetei


Atunci când vrem să facem cupcakes dintr-o prăjitură sau dintr-un tort, recomandat este să începem de la o rețetă care folosește unt în blat. Nu e obligatoriu, desigur - putem folosi, de exemplu, și o rețetă de pandișpan ca bază. Dar nu prea putem „scoate” cupcakes dintr-o rețetă de tort cu blat subțire (cum sunt blaturile de biscuiți sau bezea). Avem nevoie de un blat care să crească destul cât să umple forma de cupcakes.


2. Dimensionarea rețetei


Dintr-o rețetă de blat de 23 cm vor rezulta 12 cupcakes. Dintr-o rețetă de blat de 26 cm vor rezulta 15 cupcakes. Extinzând, dintr-un tort cu două blaturi vom avea 24-30 de cupcakes. Desigur, este valabil și reversul, putând transforma și o rețetă de cupcakes într-una de tort, după aceleași principii.


Această regulă vine, totuși, cu un mic avertisment: un blat mai pufos, care crește mai mult, ne va da mai multe cupcakes decât un blat dens.


3. Pregătirea formelor de copt


Odată ce ne-am decis pentru rețeta de tort pe care vrem s-o convertim, ne pregătim cu formele și hârtiuțele pentru cupcakes. Recomand călduros folosirea hârtiuțelor speciale mai ales pentru blaturi dense, lipicioase, sau pentru cele în care punem fructe, altfel va i greu să scoatem preparatele din forme.


Indiferent de rețeta aleasă și de mărimea formei de copt, cel mai sigur este să umplem formele cu aluat cel mult pe 3/4, pentru a ne asigura că nu cresc excesiv.


4. Prepararea aluatului


Vom respecta întocmai metoda de preparare specificată pentru rețeta de prăjitură sau de tort aleasă - aceleași ustensile și vase, aceeași ordine de adăugare a ingredientelor, aceeași metodă de mixare.


5. Coacerea


Vom coace cupcakes la aceeași temperatură specificată în rețeta originală, dar, datorită dimensiunilor reduse, cupcakes se vor coace mai repede. Un cupcake se coace, de regulă, cam în 15-20 de minute. Recomandarea mea este să verificăm stadiul de coacere cam de pe la minutul 15 - testăm cu o scobitoare pentru a ne asigura că nu le lăsăm prea mult. Scobitoarea trebuie să iasă curată, dar, în același timp, blatul trebuie să fie elastic, să revină la forma sa atunci când este apăsat ușor la mijloc.


Cel mai sigur e să coacem un cupcake de test, umplând forma pe jumătate, pentru a vedea cât de mult crește și în cât timp este gata, înainte de a coace restul. Dacă cupcake-ul de test a crescut prea puțin, umplem restul formelor pe 3/4. Dacă a crescut prea mult, punem mai puțin aluat în forme.


6. Răcirea


Vom lăsa cupcakes să se răcorească în forma de copt timp de 5-10 minute, apoi le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet înainte de a le orna.


7. Ornarea


Putem folosi aceeași cremă din rețeta originală, dar numai dacă e un buttercream (cremă pe bază de unt, fie clasică, fie cu bezea elvețiană sau italiană), un ganache sau un frosting pe bază de cremă de brânză. Mousse-urile sau cremele foarte lichide nu sunt potrivite pentru cupcakes. În aceste cazuri, putem folosi o rețetă clasică de cremă cu vanilie, care se potrivește cu mai toate blaturile, sau putem găsi altă rețetă care să ne placă.


Acum că avem baza, putem să ne distrăm convertind torturile preferate în cupcakes minunate, spre încântarea tuturor!

Urmăreşte-ne!
bottom of page