top of page

Gofre belgiene de Bruxelles (Waffles)


Gofrele sunt produse de patiserie din aluat afânat, gătite între două plăci de metal cu model caracteristic - specific, gofrele au acel model de grilaj. Tradițional, gofrele au formă dreptunghiulară sau pătrată, dar găsim acum și aparate care le fac sub formă de inimioară, pentru cei mai romantici dintre noi.


Primele gofre au apărut încă din perioada medievală, dar prima rețetă scrisă datează de la sfâșitul secolului al 14-lea. Pot fi dulci sau sărate.


Există multe variații în ceea ce privește ingredientele și modul de lucru, de aceea este foarte greu să vorbim de rețete clasice de gofre. Ce putem spune, însă, e că cele mai cunoscute sunt cele belgiene, iar dintre acestea, faimoase sunt gofrele de Bruxelles și cele de Liège. Gofrele de Liège sunt cele mai populare în Belgia și se găsesc mai ales ca „street food”; pot fi simple, cu vanilie sau scorțișoară. Diferența dintre cele două este că cele de Liège sunt mai somptuoase, mai dense și mai dulci decât cele de Bruxelles.


Tradițional, aluatul pentru gofre se face cu drojdie de bere, dar există și variante care folosesc praful de copt sau, pur și simplu, se folosesc de aerul încorporat în timpul baterii albușurilor pentru a obține un aluat pufos. Varianta cu praf de copt este rețeta cea mai simplă, care necesită cel mai puțin efort (și, deloc surprinzător, cea mai întâlnită pe site-urile americane), dar duce la un produs mai moale și mai uleios.


Veți da și de rețete în care untul este înlocuit de ulei - sincer, nu voi face niciodată așa ceva, este o variantă mai economică, în mod clar, dar nu cred că se poate compara gustul.


Încă nu am făcut gofre cu drojdie, e nevoie de timp mai mult și recomandarea e ca aluatul să se facă cu câteva ore înainte, dar folosesc rețeta de gofre de Bruxelles cu albușurile bătute spumă.


Din cantitățile de mai jos ies cam 6 bucăți, dar depinde de aparatul folosit, al meu scoate gofre destul de mari.


Ingrediente (6 porții)

125 gr făină

250 ml lapte

10 gr zahăr sau un pliculeț de zahăr vanilat (îmi place cel cu scorțișoară)

100 gr unt topit

4 ouă

un praf de sare

un sfert de baton de păstaie de vanilie (semințele) - dacă nu ați pus zahăr vanilat (se poate înlocui cu esență sau extract de vanilie)

opțional, coajă de lămâie sau portocală

zahăr pudră, pentru pudrat


Timp de pregătire: 10 minute

Timp de coacere: 10 minute


Preparare

Dacă folosim păstaie de vanilie, începem prin a fierbe un sfert din cantitatea de lapte cu bucata de păstaie de vanilie, câteva secunde, pentru a lăsa aroma. Păstaia se va scoate din lapte după fierbere, iar laptele aromat se amestecă cu restul. Acest pas nu este necesar dacă folosim zahăr vanilat sau esență de vanilie.


Într-un bol, amestecăm făina, zahărul, sarea și gălbenușurile. Adăugăm laptele și untul topit și încorporăm bine. Putem face aceste operațiuni cu mixerul.


Separat, batem albușurile spumă (nu foarte tare). Le încorporăm în restul aluatului, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos.


Încălzim aparatul de gofre. Ungem cu puțin unt cele două jumătăți ale acestuia, apoi turnăm câte un polonic de aluat în fiecare spațiu destinat coacerii gofrelor. Închidem aparatul și le lăsăm până ce se rumenesc.


Gofrele se servesc călduțe, pudrate cu zahăr pudră sau unse cu gem, cremă de ciocolată, sirop de arțar etc.


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 1920 | Carbohidrați: 112g | Grăsimi: 131g | Proteine: 71g | Zaharuri: 19g

Per porție: Kcal: 320 | Carbohidrați: 19g | Grăsimi: 22g | Proteine: 12g | Zaharuri: 3g


*Gofre simple, fără topping.

Urmăreşte-ne!
bottom of page