top of page

Blat de tort Madeira (Madeira Cake)


Prăjitura Madeira face parte din categoria sponge cakes, care include feluritele pandișpane, checuri și cozonaci ai lumii. Este o prăjitură densă, dar cu textură umedă și un crumb generos, care își păstrează forma și se feliază foarte bine - aceste caracteristici fac Madeira ideală ca blat de tort, mai ales pentru torturile etajate și/sau acoperite cu fondant, unde e nevoie de blaturi rezistente la greutate, care să nu se lase.


Se crede în mod eronat că această prăjitură își are originea în insula portugheză Madeira, dar, de fapt, numele vine de la faptul că, în mod tradițional, ea se servește alături de un pahar de vin de Madeira, foarte popular în Anglia în perioada în care a apărut rețeta (secolele al XVIII-lea - al XIX-lea).


Caracteristica acestei rețete este că se folosesc cantități egale de zahăr și unt, iar cantitatea de făină e undeva cu 15-30% mai mare decât cantitatea de zahăr folosită. Cele mai cunoscute rețete de Madeira sunt simplă sau cu lămâie, și de obicei se coace sub formă de chec.


Prăjitura Madeira nu este complicată, dar are, ca orice rețetă, secretele ei pentru a ieși bine. Unul dintre ele este să folosim unt de calitate, cu minimum 80% grăsime. Nu recomand, nici acum și nici în general, folosirea margarinei sau a altor mizerii gen untar, și nu doar din cauza conținutului mare de apă din acestea, care ar strica textura blatului.


Madeira se coace la o temperatură joasă, pentru a evita caramelizarea prea puternică a zahărului și uscarea prăjiturii. Recomandarea este ca prăjitura să stea cel puțin 12 ore la frigider înainte de tăiere, mai ales dacă folosiți rețeta pentru a face blat de tort, pentru că altfel se va sfărâma foarte tare - cu spuneam, Madeira se taie perfect, dar are nevoie de acest timp la rece, așa că planificați bine, o puteți face cu o zi sau chiar două înainte de servire.


Din păcate, am uitat să fac o poză doar la blat, dar am reușit să pozez o secțiune de tort, în care se vede, sper, cât de bine au stat foile după ce au fost montate.


Ingrediente (pentru o formă de tort de 26 cm, ~16 porții)

385 gr făină

3 lingurițe de praf de copt

1/2 de linguriță de sare 300 gr zahăr 300 gr unt

5 ouă medii

1 1/2 linguriță de extract de vanilie

În cazul în care vrem să facem Madeira cu lămâie, adăugăm sucul și coaja de la 1-2 lămâi (în funcție de mărime). Coaja poate fi mai multă, nu vă sfătuiesc însă să puneți mai mult de 50 ml de suc, pentru a nu strica textura prăjiturii.


Timp de pregătire: 40 de minute

Timp de coacere: 80 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 140 de grade, la funcția cu ventilator. Pregătim forma de copt pe care vrem să o folosim, tapetând-o cu hârtie de copt.


Batem untul cu zahărul la viteză mare, până ce devine spumos. Adăugăm ouăle, câte unul o dată, așteptând să se încorporeze bine înainte de a-l adăuga pe următorul.


Separat, cernem făina, împreună cu praful de copt și sarea. O adăugăm peste ingredientele lichide, amestecând ușor, la viteza cea mai mică a mixerului. La final, adăugăm aromele - extractul de vanilie și coaja și zeama de lămâie, în cazul în care le folosim.


Turnăm aluatul în vasul în care vom coace tortul. Dăm la cuptor pentru o oră și 20 de minute, dar verificăm după o oră, pentru a ne asigura că nu depășim timpul de coacere. Blatul de tort este gata când o scobitoare introdusă în mijlocul lui iese curată.


Lăsăm blatul să se răcească la temperatura camerei, după care îl învelim în folie alimentară și îl dăm la rece pentru cel puțin 12 ore înainte de a-l tăia. Acest blat se taie cu un cuțit zimțat, în 2 sau 3 blaturi mai subțiri. Este destul de umed, nu necesită neapărat însiropare, dar, evident, puteți face asta dacă doriți.


Alternativ, aluatul poate fi copt în formă de chec.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 5473 | Carbohidrați: 585g | Grăsimi: 304g | Proteine: 103g | Zaharuri: 300g

Per porție: Kcal: 342 | Carbohidrați: 37g | Grăsimi: 19g | Proteine: 6g | Zaharuri: 19g

Urmăreşte-ne!
bottom of page