top of page

Lemon Curd (Cremă de lămâie)


Curdul de fructe este un fel de cremă/topping pe bază de ouă, făcută din diferite fructe, care se folosește la diferite prăjituri, dar și întinsă pe pâine cu unt. De aceea și intră la categoria „spreads” - creme de întins pe pâine. În mod tipic, această cremă se face din citrice - lămâi, limes, portocale, mandarine, dar am găsit și rețete de curd cu fructul pasiunii, de exemplu.


Originea acestei creme este englezească și a apărut în secolul al XIX-lea, fiind folosit ca alternativă la gemuri și dulcețuri, servit cu scones.


Cel mai răspândit curd este, cred, cel din lămâie. Mai găsiți o rețetă de curd de lime la mine pe blog, pe care l-am folosit ca umplutură pentru Cupcakes cu cocos și cremă de lime.


Curdul poate fi folosit așa cum e, sau poate fi amestecat cu frișcă, mascarpone etc. pentru a face diferite creme. Are un gust foarte intens de lămâie, pentru că folosește o cantitate însemnată de suc și coajă de lămâie.


Ingrediente

3 ouă

3 gălbenușuri

200 gr zahăr

180 ml suc proaspăt de lămâie (3-4 lămâi măricele)

coaja de la 2 lămâi

60 gr unt rece


Timp de pregătire: 10 minute

Timp de coacere: 15 minute


Preparare

Această rețetă se lucrează la bain-marie. Într-un vas de inox sau sticlă termorezistentă, amestecăm ouăle, gălbenușurile și zahărul. Atenție! Nu batem ouăle ca la omletă, amestecăm ușor cât să se combine cu zahărul.


Adăugăm zeama și coaja de lămâie și punem vasul deasupra unei cratițe în care am pus apă. Apa din cratița de dedesubt nu trebuie să fie lăsată să fiarbă, focul va fi dat la mic tot timpul, iar vasul nu trebuie să atingă apa din cratiță.


Amestecăm constant cu o lingură de lemn, cam 10 minute, până ce crema începe să se lege și seamănă cu o budincă. Luăm compoziția de pe foc și adăugăm untul rece de la frigider, amestecând ușor până ce se topește tot.


Pentru a scăpa de eventualele bucățele de ou coagulat și de coaja de lămâie, trecem crema printr-o sită; Vom avea astfel un curd foarte fin.


Acoperim vasul în care am pus crema cu folie alimentară, care trebuie pusă direct peste curd, pentru ca acesta să nu formeze pojghiță. Lăsăm crema să se răcească la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider.


Curdul de fructe se păstrează la rece și poate ține chiar și 3 săptămâni, dar vă garantez că îl veți mânca cu lingurița mult mai repede!


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 1872 | Carbohidrați: 214g | Grăsimi: 95g | Proteine: 46g | Zaharuri: 200g


*Pentru întreaga rețetă

Urmăreşte-ne!
bottom of page