top of page

Blat umed de cacao

Am căutat multă vreme o rețetă de blat de tort care să mă satisfacă. Nu-mi plac nici blaturile foarte uscate, care se opresc în gât când le mănânci, dar nici cele extrem de însiropate, în principal din cauza faptului că nu sunt fan al siropului de zahăr, a cărui prezență în alimentație încerc să o limitez pe cât posibil.


Astfel, am ajuns să descopăr acest blat umed, care nu necesită însiropare, este extrem de ușor de feliat și are o textură aerată. Blatul acesta este foarte versatil, poate fi folosit și adaptat la o mulțume de torturi. Eu l-am folosit recent la Tortul cu ciocolată, mascarpone și căpșuni, al cărui blat din rețeta originală este mai dens și puțin mai greu.


Cantitățile de mai jos sunt perfecte pentru o formă de tort mică, de 20 cm. Pentru o formă de 24 cm, calculați ingredientele o dată și jumătate, iar la 28 cm, cantitățile se dublează.


De reținut că este un blat rezistent, se poate umple cu orice cremă și rezistă greutății dacă e acoperit cu fondant. Se păstrează foarte bine la frigider 3-4 zile.


Ingrediente (12 porții)

150 gr făină 25 gr cacao neagră* 2 ouă 125 gr zahăr 75 ml cafea caldă** 125 gr iaurt grecesc 75 ml ulei 1 linguriță praf de copt 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu 1/4 linguriță sare

*Putem face blatul și fără cacao (alb), în acest caz se înlocuiește cacaoa cu aceeași cantitate de făină. **În cazul în care dorim un blat alb, sau tortul va fi consumat și de către persoane care nu consumă cafea (de exemplu, copii), se poate înlocui cafeaua cu apă sau lapte cald.


Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de coacere: 50 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, urmând să scădem temperatura la 175 în momentul în care introducem tava în cuptor.


Pregătim forma de copt pe care vrem să o folosim, astfel: pe fund o tapetăm cu hârtie de copt, iar marginile exterioare le învelim în folie de aluminiu, care va ajuta la creșterea mai frumoasă a blatului.


Pentru această rețetă, recomand folosirea unui tel pentru amestecarea ingredientelor, deoarece, dacă mixăm prea mult, blatul nu va mai ieși aerat.


Amestecăm ouăle cu zahărul, după care adăugăm uleiul, cafeaua, iaurtul și sarea.

Separat, cernem făina împreună cu cacaoa, praful de copt și bicarbonatul. Adăugăm ingredientele solide peste cele lichide și amestecăm cu telul până la omogenizare, dar nu mai mult de atât, deoarece nu vrem să pierdem aerul din compoziție.


Turnăm compoziția în tava de copt și dăm la cuptor pentru 40-50 de minute (dacă măriți cantitățile, aveți grijă să măriți cu aproximativ 10 minute și tipul de coacere). Testați compoziția cu o scobitoare (în centru blatului) pentru a vedea dacă e gata - scobitoarea trebuie să iasă curată. După coacere, lăsați blatul la răcit în tavă 5 minute înainte de a-l scoate pe un grătar. Se feliază cu ajutorul unui feliator de tort sau a unui cuțit cu lama zimțată, doar după ce s-a răcit complet (preferabil după ce a stat la frigider 1-2 ore), altfel riscăm să îl fărâmițăm.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 1986 | Carbohidrați: 247g | Grăsimi: 89g | Proteine: 42g | Zaharuri: 130g

Per porție: Kcal: 166 | Carbohidrați: 21g | Grăsimi: 7g | Proteine: 4g | Zaharuri: 11g

Urmăreşte-ne!
bottom of page