top of page

Pască cu ciocolată


Cea mai bună pască din lume, așa îmi tot vine să-i zic acestei minunate prăjituri brânzoase și ciocolătoase. Nu o fac foarte des, pentru că de obicei sărbătorile mă prind la ai mei, unde nu gătesc mai niciodată, dar anul acesta am făcut-o și a fost un mega hit. S-a terminat atât de repede că mi-a părut rău că n-am făcut două.


Rețeta poate foarte bine fi denumită cheescake și servită pe post de tartă cu orice altă ocazie decât Paștele.


Ingrediente (10 porții)

Pentru blat:

1 pahar (200 ml) de făină albă superioară (000) (125 gr)

1 pahar de zahăr (200 gr)

1 ou

1/2 pahar lapte (100 ml)

100 gr unt moale

1 plic praf de copt

2 linguri cacao

1 linguriță extract de vanilie (sau semințele de la jumătate de păstaie)


Pentru umplutură:

1 pahar de zahăr (200 gr)

2 ouă

100 gr unt moale

500 gr brânză de vaci

1 linguriță extract de vanilie (sau semințele de la jumătate de păstaie)


Pentru glazură:

4 linguri de zahăr

2 linguri de unt

2 linguri de cacao


Timp de pregătire: 60 de minute

Timp de coacere: 60 de minute


Preparare

Mai întâi facem blatul. Mixăm bine untul cu zahărul. Adăugăm apoi oul și amestecăm până ce compoziția devine cremoasă. Adăugăm laptele, apoi făina amestecată cu praful de copt, și la sfârșit vanilia și cacaoa, având grijă să amestecăm bine după fiecare etapă. Compoziția finală va avea consistența unei smântâni mai groase.


Pregătim apoi umplutura, amestecând cu mixerul brânza de vaci, gălbenușurile de la cele 2 ouă, zahărul, untul și vanilia. Este important ca brânza de vaci să nu fie prea moale, altfel va ieși și compoziția moale și nu se va lega bine. Brânza de vaci trebuie scursă înainte de a o folosi, iar dacă iese umplutura prea lichidă, putem adăuga 1-2 linguri de griș. Separat, batem albușurile spumă tare și apoi le încorporăm în compoziția de brânză, cu mișcări de sus în jos cu spatula.


Pregătim tava în care vom coace pasca (preferabil una cu pereți detașabili), ungând-o cu unt și tapetând-o cu hârtie de copt. Turnăm jumătate din blatul de cacao în tavă și întindem bine pe fundul acesteia și puțin pe pereți (1-2 cm). Deasupra turnăm umplutura de brânză. Restul de blat îl punem deasupra umpluturii, câte o lingură odată, având grijă să acoperim întreaga suprafață a păștii.


Dăm la cuptorul preîncălzit cam o oră, la 150 de grade C (foc mic). Se testează blatul de deasupra cu scobitoarea pentru a vedea dacă este gata. Lăsăm pasca să se răcească înainte de a o scoate din tavă, pentru că altfel e posibil să se împrăștie. Punem pasca pe un platou și o acoperim cu glazura de cacao.


Pentru a face glazura, amestecăm zahărul, cacaoa, untul și 3 linguri de apă într-o cratiță cu fund dublu sau chiar la bain-marie și dăm la foc mic. Când începe să fiarbă, mai lăsăm puțin până ce se îngroașă (trebuie să fie cam ca aluatul de clătite). Turnăm glazura peste pască și lăsăm prăjitura 10-15 minute la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider măcar 2-3 ore înainte de a o servi.


Este cea mai fină pască ever, vă garantez!


Informații nutriționale

Total: Kcal: 5196 | Carbohidrați: 571g | Grăsimi: 275g | Proteine: 130g | Zaharuri: 453g

Per porție: Kcal: 520 | Carbohidrați: 57g | Grăsimi: 28g | Proteine: 13g | Zaharuri: 45g

Urmăreşte-ne!
bottom of page