top of page

Mucenici moldovenești


Deși stau în București (și pe lângă) de vreo 15 ani, n-o să mă consider niciodată altceva decât moldoveancă. De fapt, eu mă declar mai întâi moldoveancă și după aia româncă, într-atât de mândră sunt de originile mele!


Așa că atunci când spun că fac mucenici și lumea mă întreabă dacă ciorbă sau prăjitură, răspunsul care-mi vine imediat e o ridicătură de sprânceană, pentru că nu există altfel de mucenici pentru mine decât cei copți. O singură dată în viață am mâncat mucenici muntenești și mi-a ajuns. Nici nu le înțeleg rostul. Adică cum te asiguri că în ciorba aia sunt 40 de mucenici, și cum dai de pomană numai câte unul? :))


Rețeta de mai jos este pentru 20 de mucenici; pentru 40, câți se fac de obicei, dublați ingredientele. De asemenea, rețeta nu este de post - dacă vreți să faceți mucenici de post, înlocuiți laptele cu apă și untul cu ulei și uitați de ou, dar clar nu vor ieși la fel de buni.


Ingrediente (20 de mucenici)

Pentru mucenici:

550 gr făină de cozonac

1 plic drojdie instant

125 ml lapte călduț

150 gr zahăr

1 ou + 1 gălbenuș pentru uns

80 gr unt moale

1 linguriță sare

2 linguri miere

100 gr nucă tăiată mărunt sau măcinată

125 ml apă


Pentru sirop:

300 ml apă

150 gr zahăr

esență de vanilie

esență de rom

coaja rasă de la o lămâie


Timp de pregătire: 3 ore (cu tot cu crescut)

Timp de coacere: 20 de minute


Preparare

Într-un bol mare, punem făina, sarea, drojdia și zahărul și le amestecăm. Peste acestea, adăugăm oul întreg, untul, laptele călduț și apa și începem să frământăm, mai întâi în bol până ce se încorporează toate ingredientele, apoi pe o planșă, timp de 25-30 de minute. Aluatul format trebuie să fie elastic și nelipicios.


Punem aluatul la loc în bol, acoperim cu un prosop curat și lăsăm la crescut într-un loc călduros timp de o oră.


Scoatem aluatul pe planșa presărată cu făină și îl împărțim în 20 de bucăți egale (40 dacă faceți cantitate dublă). Din fiecare bucată formăm câte un rulou („cârnăcior”) lung și subțire, pe care îl îndoim în două și îl împletim (cum sunt firele de mărțișor - sper că se înțelege). Unim cele două capete pentru a obține un colac, căruia îi dăm apoi formă de opt (8).


Punem mucenicii astfel obținuți în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt și îi mai lăsăm să crească încă o oră.


Ungem mucenicii cu gălbenușul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte. Dăm tava la cuptor la 180-200 de grade, până când mucenicii devin aurii.


Între timp pregătim siropul. Într-o cratiță cu fund dublu, punem apa, zahărul, esențele și coaja de lămâie. Fierbem câteva minute și apoi lăsăm să se răcească puțin. Când mucenicii sunt gata, îi însiropăm cât timp sunt încă fierbinți (îi punem în sirop câteva secunde sau ne folosim de o pensulă). Apoi ungem mucenicii cu miere și îi presărăm cu nucă măcinată.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 4710 | Carbohidrați: 763g | Grăsimi: 153g | Proteine: 92g | Zaharuri: 341g

Per porție (1 mucenic): Kcal: 236 | Carbohidrați: 38g | Grăsimi: 8g | Proteine: 5g | Zaharuri: 17g

Urmăreşte-ne!
bottom of page