top of page

Tartă cu rubarbă


​​

Rubarba, denumită şi revent, rabarbăr şi rabarbară, este o plantă originară din Asia centrală, care a început să fie cultivată şi la noi. Din cauza gustului său acru, este folosită mai ales la prepararea dulciurilor (compot, plăcinte, tarte). De la rubarbă se consumă doar tulpinile (frunzele sunt toxice!).


Prin Bucureşti nu prea se găseşte, este cultivată mai ales în centrul şi vestul ţării, dar există posibilitatea să o vedeţi prin supermaket-uri. Eu am găsit în Cora şi am luat câteva tulpini, fix cât am avut nevoie pentru această tartă răcoritoare, numai bună pe timp de vară.


Ingrediente (12 porții)

Pentru aluatul de tartă (2 foi):

400 gr făină

200 gr unt rece tăiat cubuleţe

2 ouă

1 praf de sare

2 linguri de zahăr

coajă rasă de citrice


Pentru umplutură:

500 gr rubarbă, tăiată cuburi

260 gr zahăr

45 gr făină

15 gr unt


Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de aşteptare: 30 de minute

Timp de coacere: 1 oră


Preparare

Mai întâi pregătim aluatul. Amestecăm toate ingredientele la robot sau mixer, până când se formează un aluat nisipos (dacă nu se leagă, mai adăugăm 1-2 linguri de lapte). Împărţin aluatul în două bucăţi, formăm bile, învelim în folie alimentară şi dăm la frigider pentru 30 de minute.


Între timp, pregătim compoziţia, combinând făina cu zahărul şi tăind rubarba în cuburi cam de 1 cm.


Preîncălzim cuptorul la 230 de grade. Scoatem aluatul de la frigider şi întindem cu sucitorul două foi. Aşezăm prima foaie de aluat în tava unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt şi o înţepăm din loc în loc cu furculiţa, ca să nu se umfle la copt.


Deasupra foii presărăm 1/4 din cantitatea de făină şi zahăr. Adăugăm rubarba în strat uniform şi presărăm deasupra ei restul de făină şi zahăr. Din loc în loc punem bucăţele de unt.


Aşezăm cea de-a doua foaie deasupra şi o crestăm cu un cuţit din loc în loc. Dăm la cuptor pentru 15 minute, apoi reducem temperatura la 175 de grade şi mai coacem pentru 40-45 de minute.


Se poate consuma atât rece, cât şi călduţă, eventual cu puţină smântână deasupra. Yumm!


Informații nutriționale

Total: Kcal: 4651 | Carbohidrați: 623g | Grăsimi: 202g | Proteine: 76g | Zaharuri: 284g

Per porție: Kcal: 388 | Carbohidrați: 52g | Grăsimi: 17g | Proteine: 6g | Zaharuri: 24g

Urmăreşte-ne!
bottom of page