top of page

Basics: Tipuri de prăjituri


Printre rețete de tot felul, o să ma strecor și articole utile, care sper să ajute începătorii în a se orienta mai bine în această frumoasă lume a dulciurilor de casă.


Astăzi, despre prăjituri. Mai exact, despre tipurile de prăjituri. Poate pare greu de crezut, dar de fapt majoritatea prăjiturilor sunt doar variații ale acelorași rețete de bază, ceea ce înseamnă că, dacă cunoaștem aceste puncte de pornire, putem crea foarte ușor tot felul de chestii delicioase.


Prăjiturile cu unt (Butter Cakes)


În ciuda numelui, ele pot fi făcute și cu margarină sau altă grăsime solidă - deși, să recunoaștem, untul e cel care dă gustul acela minunat pe care ni-l dorim. Nu degeaba spunea Julia Child, „With enough butter, anything is good.” Aceste prăjituri sunt umede și moi, cu o textură delicată - se topesc în gură!


Secretul este să folosim unt moale, la temperatura camerei, pentru a permite dizolvarea bună a zahărului. Pentru a le face să crească, folosim praf de copt și/sau bicarbonat.


Această bază se folosește pentru majoritatea torturilor, precum și la cupcakes, care nu sunt altceva decât torturi în miniatură. Datorită texturii robuste, putem construi torturi cu mai multe blaturi sau etaje, pe care să le îmbrăcăm în diverse creme sau chiar fondant.


Sunt mai multe tipuri de prăjituri cu unt:

  • American Style - se numesc așa pentru popularitatea lor în SUA, nu pentru că se fac doar acolo. Sunt acele prăjituri cu unt la care se folosește praf de copt și/sau bicarbonat ca agenți de creștere; se servesc cu cremă. Cele mai des întâlnite arome sunt vanilie și ciocolată.

  • Unele prăjituri la care se folosește ulei în loc de unt, pentru care se folosește și praf de copt/bicarbonat, pe lângă ouă, ca agenți de creștere. Intră în această categorie prăjiturile cu morcovi, banane etc. și vorbim de ele aici pentru că se pot transforma foarte ușor în torturi sau cupcakes.

  • Pound Cakes (pentru care nu există o traducere exactă în română) - sunt decadente prin faptul că fiecare din ingredientele principale - făină, unt, zahăr și ouă - se folosesc în aceeași cantitate (numele derivă din fraceză, quatre quarts). Textura lor este extrem de densă și bogată, motiv pentru care se folosesc glazuri ușoare, în cantități mici.


Pandișpanurile (Sponge sau Foam Cakes)


Se prepară cu o cantitate mai mare de ouă, iar textura ușoară și creșterea sunt date de aerul încorporat atunci când batem albușurile. De obicei, nu conțin unt sau ulei, făcându-le mai ușoare.


Albușurile se bat cel mai bine dacă au stat o perioadă la temperatura camerei. Pentru a le încorpora în aluat, trebuie să amestecăm încet, cu grijă, pentru a nu distruge bulele de aer - altfel aluatul nu va crește.


Există mai multe tipuri de prăjituri din această categorie:

  • Prăjituri doar cu albușuri (Egg Whites Only) - sunt foarte ușoare și aerate și nu conțin, practic, grăsimi, pentru că nu folosim nici ulei, nici gălbenușuri. Se combină cu glazuri simple sau cu frișcă.

  • Prăjituri care folosesc tot oul (Yellow Cakes) - acestea sunt mai bogate și au o textură mai elastică. Acest tip de blat poate fi folosit la rulade, checuri, dar și la torturi cu creme mai ușoare.

  • Chiffon Cake - nici aceasta nu are traducere în română. E un tip de prăjitură la care se pune și ulei. Are o textură mai densă și un gust mai bogat.

  • Tiramisu - intră aici deoarece pișcoturile sunt un fel de „sponge cake”

  • Prăjituri fără făină - acestea intră la categoria pandișpanuri pentru că se bazează în principal pe ouă pentru a crește.


De la aceste două mari tipuri de prăjituri, putem varia și crea combinații multiple, delicioase.


Alte feluri de prăjituri sunt:

  • Cheesecakes - deși le spunem prăjituri, cheesecake-urile sunt, de fapt, un „custard” - o cremă din lapte și ouă care se toarnă peste un blat foarte subțire (ca la tarte) sau pur și simplu se consumă simplă.

  • Șarlota - un tip de prăjitură la care se folosește un blat subțire de biscuiți sau pandișpan, peste care punem fructe, frișcă, mousee sau gelatină.

  • Pavlova - nu e efectiv o prăjitură, ci o bezea, pe care o asociem cu diverse fructe și sosuri.

  • Prăjituri cu drojdie - la acestea se folosește drojdia ca agent de creștere. Textura este asemănătoare pâinii. Multe prăjituri tradiționale folosesc această metodă - cozonacii, Kugelhopf, Panettone.


Urmăreşte-ne!
bottom of page