top of page

Muffins cu fructe de pădure şi lămâie


Spre deosebire de cupcakes, muffins sunt oarecum mai uşor de făcut, pentru că aluatul nu trebuie să fie foarte fin şi nici nu ne complicăm cu creme şi alte nebunii.


În general, muffins se fac la fel cum facem checurile - amestecăm ingredientele solide şi pe cele lichide separat, şi abia mai apoi le combinăm. De asemenea, muffins se fac, de obicei, cu ulei, nu cu unt.


Cu toate acestea, regulile pot fi încălcate uneori, cam aşa cum am făcut eu cu aceste muffins parfumate cu fructe de pădure, care se fac incredibil de uşor şi sunt foarte delicioase.


Ingrediente (12 muffins)

100 gr unt moale

100 gr zahăr

2 ouă

135 ml lapte

coaja rasă şi sucul de la o lămâie

1 linguriţă esenţă de vanilie

1/4 linguriţă sare

1/2 pachet de praf de copt

250 gr făină

150 gr fructe de pădure (preferabil îngheţate)


Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de coacere: 35 de minute


Preparare

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi formele de muffins. Cerneţi făina şi amestecaţi-o cu un praf de cardamom (opţional).


Bateţi untul până devine aerat, apoi mixaţi cu zahărul până când nu se mai simt cristalele. Pentru că nu sunt cel mai mare fan unt, am folosit, în loc de 100 gr, doar 60, iar restul de 40 gr le-am înlocuit cu cremă de brânză (Goldessa din Lidl).


Adăugaţi ouăle, câte unul, amestecând complet înainte de a-l adăuga pe următorul. Mixaţi apoi esenţa de vanilie, coaja de lămâie (eu folosesc Finesse de la Dr. Oetker, din considerente de comoditate şi pentru că am prostul obicei de a-mi da şi degetele prin răzătoare) şi două linguri de suc de lâmâie.


Acum e momentul de a da deoparte mixerul, nu veţi mai avea nevoie de el. Adăugaţi jumătate din cantitatea de făină şi amestecaţi cu spatula uşor, până la omogenizare. Motivul pentru care folosim spatula şi nu mixerul este pentru a evita activarea glutenului şi a obţine un aluat aerat.


Adăugaţi laptele şi amestecaţi tot cu spatula. Apoi e rândul prafului de copt, pe care îl stingeţi în prealabil cu restul de suc de lămâie. Adăugaţi şi restul de făină, câte o lingură, până când aluatul are consistenţa dorită (trebuie să fie lucios şi să curgă greu de pe spatulă). E posibil să nu aveţi nevoie de toată cantitatea de făină sau să aveţi nevoie de mai multă - depinde foarte mult de marca pe care o folosiţi.


Abia acum scoateţi fructele de pădure din congelator - trebuie să fie foarte îngheţate dacă vreţi un aluat curat. Pudraţi-le cu făină din belşug, aceasta are rolul de a "sigila" fructele şi a nu permite sucului să coloreze aluatul. Desigur, nimeni nu vă opreşte să le puneţi aşa cum sunt ele, dacă nu vă deranjează un aluat "pătat". Amestecaţi uşor, dar nu insistaţi prea mult, pentru a nu zdrobi fructele.


Turnaţi compoziţia în formele de muffins. Nu vă faceţi griji dacă le umpleţi prea tare, muffins trebuie să fie mai crescute, pentru că nu le vom orna cu cremă.


Lăsaţi la cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau până când scobitoarea iese curată.


Aceste muffins sunt potrivite pentru micul-dejun, pentru că nu sunt foarte dulci. Pot fi devorate reci sau călduţe.

Informații nutriționale

Total: Kcal: 2410 | Carbohidrați: 306g | Grăsimi: 108g | Proteine: 55g | Zaharuri: 106g

Per porție (1 muffin): Kcal: 201 | Carbohidrați: 26g | Grăsimi: 9g | Proteine: 5g | Zaharuri: 9g

Urmăreşte-ne!
bottom of page