top of page

Cupcakes cu morcovi și nuci


Frigul aduce cu el nevoia de arome mai pline, mai rotunde, de mâncare reconfortantă în culori pământii, care să ne încălzească corpul și sufletul. Renunțăm încet-încet la deserturile fresh, la înghețate, bezele și frișcă, în favoarea ciocolatei și a caramelului, a nucilor, a perelor poșate și a tortului de mere.


Un preparat cât se poate de tomnatic este și carrot cake - prăjitura cu morcovi. Nu țin minte ca în familia mea să se fi făcut vreodată prăjitură cu morcovi sau să fi mâncat așa ceva până la apariția deserturilor americane în restaurantele de la noi, dar a devenit foarte rapid unul dintre dulciurile mele preferate, mai ales în combinația deja clasică cu cremă de brânză.


Am construit aceste cupcakes pornind de la o rețetă de tort cu blat carrot cake. Blatul este ușor și umed și frostingul pe bază de cremă de brânză este ușor acrișor. Pentru a aduce aromele toamnei în acest desert, am adăugat dulce de leche, nuci pecan și smochine proaspete.


Ingrediente (12 cupcakes)

Pentru blat: 140 gr făină

160 gr zahăr brun (am folosit Demerara)

85 gr nuci măcinate

1 linguriță de scorțișoară

1/4 linguriță de sare

1/2 linguriță de praf de copt

1/2 linguriță de bicarbonat

2 ouă

150 ml ulei

120 gr morcovi rași

Pentru frosting: 100 gr unt gras, moale

200 gr cremă de brânză

150 gr zahăr pudră

La aceste cupcakes am folosit nuci pecan atât în blat, cât și ca decor. Îmi place gustul lor subtil în combinație cu crema de brânză. De asemenea, am adăugat în fiecare cupcake câte o linguriță de dulce de leche, pentru un efect surpriză atunci când muști din cupcake. N-am avut făcut în casă și nici răbdare să fierb o cutie de lapte condensat, dar îmi place Patrimoine gourmand Confiture de lait de Normandie, pe care îl găsesc în Cora la raionul de produse internaționale.


Timp de pregătire: 30 minute

Timp de coacere: 20 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim formele pentru cupcakes.

Amestecăm ingredientele uscate - făina, scorțișoara, sarea, praful de copt și bicarbonatul, pe care le cernem împreună într-un bol. La acestea adăugăm nuca măcinată fin. Mie îmi place să macin nuca la robotul de bucătărie, în două ture - una foarte fin, cealaltă mai mare, pentru a da textură prăjiturilor.


Separat, batem ouăle cu zahărul până ce se deschid ușor la culoare. Adăugăm uleiul, apoi morcovii răzuiți. Adăugăm ingredientele uscate peste cele lichide și amestecăm cu spatula doar până ce se încorporează. Aluatul va fi unul destul de lichid.


Turnăm aluatul în formele de cupcakes, umplându-le pe 3/4. Dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, sau până când cupcakes trec testul scobitorii. Le lăsăm să se răcească complet pe un grătar, înainte de a le orna cu crema de brânză.


Pentru a face crema, batem untul cu mixerul la viteză mare, până ce devine spumos. Adăugăm crema de brânză și continuăm baterea încă un minut. La final, adăugăm zahărul pudră cernut, în 2-3 tranșe, mixând bine după fiecare. Continuăm mixarea până ce zahărul este complet dizolvat. Dacă crema este prea moale (crema de brânză are tendința să se înmoaie când este combinată cu zahăr pudră), dăm crema la frigider pentru 30-60 de minute.


Ornăm cupcakes cu cremă și jumătăți de nuci. Pentru un efect extra-tomnatic, am adăugat și sferturi de smochine proaspete. Nu vă pot spune ce arome au aceste cupcakes! Pur și simplu încălzesc sufletul în zile reci ca acestea!


Informații nutriționale

Total: Kcal: 5110 | Carbohidrați: 438g | Grăsimi: 350g | Proteine: 50g | Zaharuri: 310g

Per porție (1 cupcake): Kcal: 426 | Carbohidrați: 37g | Grăsimi: 29g | Proteine: 4g | Zaharuri: 26g

Urmăreşte-ne!
bottom of page