top of page

Chessecake cu dovleac și ciocolată


Știu, știu, Halloween nu e o sărbătoare românească, dar pentru că a început să fie din ce în ce mai popular și la noi, de ce să nu facem un dulce cu influențe americane, dar care se potrivește, de asemenea, perfect cu această perioadă de toamnă însorită?


Putem profita din plin de dovlecii plăcintari proaspeți pe care îi găsim zilele astea și care sunt, desigur, și foarte sănătoși, și îi putem folosi în diverse combinații, dincolo de clasicul dovleac copt și de plăcinta cu dovleac a bunicii.


Acest cheesecake cu dovleac este un desert de toamnă, cremos, cu aromă subtilă de dovleac copt și scorțișoară. L-am împerecheat cu ciocolată amăruie, care mi se pare că merge fain în această combinație.


Ingrediente (pentru o formă de tort de 22 cm, ~8 porții)

Pentru crustă:

300 gr biscuiți digestivi cu ciocolată

80 gr unt topit

Pentru cheesecake:

460 gr cremă de brânză (Philadelphia)

2 ouă + 3 gălbenușuri

150 gr zahăr tos

450 gr piuré de dovleac (din dovleac copt sau fiert)

1/4 linguriță de sare

1 linguriță scorțișoară

1/2 linguriță de nucșoară măcinată

1/2 linguriță de ghimbir pudră

1 linguriță de extract de vanilie

30 gr făină

60 gr ciocolată amăruie


Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de coacere: 70 de minute


În plus, acest cheesecake are nevoie de minimum 4 ore în frigider, pentru a se așeza (cel mai bine este peste noapte).


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 170 C. Pregătim forma de copt (cel mai ușor va fi folosind o formă cu pereți detașabili, dar merge și o formă flexibilă din silicon) și o ungem cu puțin unt topit.


Mărunțim bine biscuiții în robotul de bucătărie sau cu un sucitor și îi amestecăm cu untul topit, până ce se formează o masă de consistența nisipului ud. Presăm amestecul pe fundul vasului, ridicând puțin crusta și pe pereții acestuia. Dăm crusta la cuptor pentru 10-12 minute, apoi o lăsăm la răcit până ce ne ocupăm de restul ingredientelor.


Batem crema de brânză cu mixerul, la viteză mare, până ce devine cremoasă. Adăugă ouăle și cele trei gălbenușuri și continuăm să mixăm până ce avem un amestec omogen. Adăugăm zahărul, apoi dovleacul, amestecând totul la viteză mică.


Adăugăm în amestec și sarea și aromele, iar la sfârșit de tot, făina, mixând la viteză mică până ce toate ingredientele sunt încorporate. Turnăm umplutura în forma de copt, peste crusta de biscuiți răcită.


Topim ciocolata la microunde sau bain marie și o adăugăm peste umplutură, cu lingurița, din loc în loc. Apoi, cu ajutorul unui băț de frigărui (sau cu o scobitoare), formăm modelul dorit la suprafața cheesecake-ului - vârtejuri aleatorii, grilaj sau chiar model de pânză de păianjen, dacă vrem ceva mai în ton cu petrecerea de Halloween.


Dăm cheesecake-ul la cuptor și îl coacem pentru o oră, dar verificăm după 50 de minute. Trebuie să rămână ușor gelatinos la mijloc, să tremure puțin. Eu recunosc, am „reușit” să-l uit puțin mai mult în cuptor și a crăpat la suprafață, dar nu m-am supărat prea mult, pentru că singurul impact a fost asupra aspectului.


Lăsăm cheesecake-ul la răcorit la temperatura camerei, apoi îl dăm la frigider pentru minimum 4 ore (cel mai bine peste noapte). Îl scoatem din formă abia după ce a stat la frigider, pentru a nu se sfărâma. Este bine să fie păstrat la rece dacă nu este consumat tot odată.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 4562 | Carbohidrați: 415g | Grăsimi: 273g | Proteine: 80g | Zaharuri: 252g

Per porție: Kcal: 570 | Carbohidrați: 52g | Grăsimi: 34g | Proteine: 10g | Zaharuri: 32g

Urmăreşte-ne!
bottom of page