top of page

Tort Alcazar


Tortul Alcazar (putem să-i spunem și prăjitură, nu-i nevoie să fie tort) nu este un desert de fiecare zi. E foarte fain pentru ocazii speciale, servit în porții micuțe, pentru că e un tort destul de greu, chiar dacă nu are foarte multe ingrediente.


Nu este tocmai genul meu de desert, eu le prefer pe cele mai lejere. Este, însă, prăjitura preferată a prietenului meu, astfel încât își va face loc în repertoriu, pentru evenimente deosebite.


Alcazarul este o prăjitură cu blat crocant de bezea cu nuci și crème mousseline cu cacao. Rețeta de mai jos vine direct din caietul mamei lui, deci este una veche, cu tradiție. Și, deși rezultatul final pare spectaculos, în realitate e un desert ușor de făcut, dar care, cu siguranță, va impresiona.


Ingrediente (pentru o formă de tort de 26 cm, ~16 porții)

Pentru blat:

10 albușuri

375 gr zahăr

700 gr nuci măcinate

Pentru cremă:

10 gălbenușuri

250 ml lapte

350 gr zahăr

semințele de la o păstaie de vanilie (sau extract de vanilie)

500 gr unt

75 gr cacao

Pentru glazură:

150 gr ciocolată

50 gr unt

50 ml lapte


Timp de pregătire: 50 de minute

Timp de coacere: 40 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade C. Vom folosi funcția cu ventilație pentru coacerea blaturilor.


Începem prin a prăji ușor nucile în cuptor, pentru că avem nevoie să se răcorească înainte de a le amestea cu bezeaua. Nucile prăjite se vor mărunți în robotul de bucătărie (nu foarte fin, nu vrem să iasă „făină”) sau cu ajutorul unui sucitor.


Batem albușurile la viteză mare. Din momentul în care începe să se formeze spumă, adăugăm zahărul, câte 1-2 linguri odată, mixând bine după fiecare tranșă. Ne dorim o bezea tare și lucioasă. În această bezea adăugăm nucile măcinate, amestecând ușor cu o spatulă, până la uniformizare.


Compoziția se va împărți în patru părți egale. Vom întinde bezeaua în forma de tort tapetată cu hârtie de copt, cât mai uniform posibil. Dăm foaia la cuptor pentru 10 minute, până când se rumenește. (În funcție de mărimea tăvii folosite și de grosimea bratului, timpul de coacere poate crește cu câteva minute.) Foaia trebuie să fie crocantă.


Coacem toate cele patru foi și le lăsăm să se răcească. Între timp, ne ocupăm de cremă.

Într-o cratiță cu fundul gros, amestecăm gălbenușurile cu zahărul, laptele și vanilia. Punem pe foc mediu, amestecând în continuu, până se îngroașă (cam 12-15 minute). Lăsăm amestecul la răcorit.


Batem untul cu mixerul la viteză mare, până ce devine spumos. Reducem viteza mixerului și adăugăm crema de gălbenușuri, câte o lingură odată, până ce se încorporează toată.


Acum avem mai multe posibilități - fie folosim doar cremă de cacao, fie - așa cum e rețeta clasică - un mix de cremă de vanilie și cremă de cacao. Eu am ales varianta a doua, împărțind crema rezultată în două - o treime am lăsat-o așa, iar în restul de 2/3 am adăugat cacaoa. (Dacă alegem să folosim doar cremă de cacao, vom folosi 100 gr cacao în loc de 75.)


Pentru montarea tortului, vom împărți crema de cacao în 3.

  • Așezăm prima foaie de bezea pe platou și o ungem cu o treime din crema de cacao. Peste aceasta, așezăm cea de-a doua foaie, pe care o vom unge cu crema de vanilie (eu am mai păstrat puțină cremă și pentru decor).

  • Urmează cea de-a treia foaie, pe care o vom unge cu o treime din crema de cacao.

  • Peste aceasta, așezăm și ultima foaie de bezea.

  • Îmbrăcăm tortul în crema de cacao rămasă și îl dăm la rece.

Pentru a face glazura, punem ingredientele într-o cratiță cu fund gros și dăm la foc mic, amestecând în continuu până ce se omogenizează. Turnăm glazura peste tortul răcit și nivelăm cu o spatulă. Am ornat cu „steluțe” de crème mousseline și nuci prăjite măcinate (am folosit din cele ușor sărate, pentru un contrast de gust). A fost un adevărat succes. :)


Informații nutriționale

Total: Kcal: 14139 | Carbohidrați: 888g | Grăsimi: 1098g | Proteine: 272g | Zaharuri: 795g

Per porție: Kcal: 884 | Carbohidrați: 56g | Grăsimi: 69g | Proteine: 17g | Zaharuri: 50g

Urmăreşte-ne!
bottom of page