top of page

Ciocolată de casă


Una dintre amintirile preferate ale copilăriei mele este ciocolata de casă pe care o făcea mama. De fiecare dată când plecam în vreo excursie sau la iarbă verde, mama ne făcea minunatele batoane din lapte praf, cu cacao sau fără, cu mentă, zmeură și alte bunătăți, colorate sau albe. Le învelea în celofan și abia așteptam să desfac ambalajul foșnitor și să mușc cu poftă din desertul care se topea în gură.


Nu pierd niciodată ocazia de a cumpăra ciocolată de casă de fiecare dată când dau de ea prin locurile pe care le vizitez. Este un dulce foarte versatil, din categoria „cu ce ai prin casă”, cu gust de copilărie, care trezește amintiri duioase. Și nici nu e extraordinar de greu de făcut, dacă ești puțin atent și nu faci ca mine, trei chestii deodată. Se lucrează cu sirop de zahăr, care trebuie oleacă păzit, dar procesul odată prins, vă va ieși sigur-sigur.


Ingrediente (o formă de ~18x12 cm, 6 porții)

250 gr lapte praf integral (eu folosesc Rarăul)

125 gr unt 82% (poate fi topit în prealabil)

100 ml apă

40 gr cacao

150 gr zahăr tos

2 plicuri zahăr vanilat

semințele de la o păstaie de vanilie (sau 1 linguriță extract de vanilie)

un praf de sare

opțional, nuci/alune/migdale/merișoare/fulgi de cocos etc.


Există rețete cu până la 1.5:1 proporția între zahăr și lapte praf, dar mie îmi place mai puțin dulce. Puteți crește cantitatea de zahăr până la 350 gr, dacă doriți.


În cazul în care vrem ciocolată de casă albă, omitem cacaoa și creștem corespunzător cantitatea de lapte praf. Ciocolata albă poate fi aromatizată cu extract de mentă, apă de trandafiri, apă de flori de portocal etc. Dacă dorim să o colorăm, recomand, ca și la celelalte rețete, colorantul alimentar gel, care nu modifică textura preparatelor.


Pentru cantități mai mari, va crește și timpul de fierbere al siropului, urmăriți cu grijă conform instrucțiunilor de mai jos.


Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de coacere: 10 minute


Preparare

La această rețetă, mai mult ca la altele, este obligatoriu să avem toate ingredientele pregătite de la început, pentru că trebuie să ne mișcăm rapid și nu vom avea timp să ne ocupăm de ele în timpul procesului de gătire. Astfel, vom scoate din timp untul de la frigider, trebuie să fie moale, pentru a se încorpora ușor (eu îl topesc puțin înainte, pentru a grăbi procesul). Vom adăuga și semințele de la păstaia de vanilie (sau extractul de vanilie) în unt, pentru a ne face viața mai ușoară. De asemenea, vom cerne laptele praf împreună cu cacaoa.


Pregătim forma în care vom păstra ciocolata (poate fi o tavă mică, un vas de sticlă etc.), tapetând-o cu folie alimentară.


Într-o cratiță de mărime medie, amestecăm apa, zahărul, zahărul vanilat (de data aceasta am folosit zahăr cu rom de la Dr. Oetker) și sarea. Punem la foc mediu, amestecând în continuu până ce se topește tot zahărul. Lăsăm la fiert până ce se formează spumă albă. Din acest moment, mai lăsăm la foc fix 5 minute.


Pentru a testa dacă siropul este gata, avem două variante:

  • dacă ne dorim o ciocolată mai umedă, picurăm puțin sirop într-un pahar cu apă rece - dacă picăturile se încheagă imediat (devin rotunde și își păstrează forma), siropul e gata;

  • dacă vrem o ciocolată mai densă, îl luăm de pe foc atunci când, dacă frecăm puțin sirop între două degete și le depărtăm unul de altul, se formează o coardă subțire (cam ca la guma de mestecat).

Urmăriți siropul și trageți cratița de pe foc în timpul testării, este foarte ușor să depășiți momentul și să se transforme în caramel. La această rețetă, nu avem ce face cu el dacă se caramelizează.


Atenție mare! Siropul de zahăr este foarte fierbinte și puteți să vă ardeți rău cu el, nu lăsați copiii mici să se joace în preajmă.


Din acest moment trebuie să ne mișcăm foarte repede, pentru că siropul se întărește imediat dacă apucă să se răcească. Luăm siropul de pe foc și adăugăm untul cu vanilia. Amestecăm bine până ce se încorporează complet.


Adăugăm amestecul de cacao și lapte praf, în câteva tranșe, amestecând în continuu cu o lingură de lemn sau o spatulă. Dacă se întărește prea tare, punem pune o lingură de lapte sau apă. Ne putem folosi și de mâini să amestecăm, dacă devine prea greu cu lingura.

La final, încorporăm alunele, nucile sau alte adaosuri pe care dorim să le folosim. De data aceasta, am folosit migdale, nucă de cocos (ambele ușor rumenite într-o tigaie de teflon) și merișoare.


Ciocolata lila din poză este făcută cu apă de lavandă (am înlocuit cei 100 ml de apă de la sirop cu aceeași cantitate de apă de lavandă). Am adăugat colorantul alimentar (gel de la Wilton) în untul topit și am încorporat fulgi de migdale.


În vasul pregătit anterior, turnăm ciocolata și o nivelăm cu lingura. Lăsăm la răcoare 3-4 ore (nu la frigider, pentru că devine casantă). Pentru a o porționa, ne folosim de un cuțit cu lama ușor umezită.


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 2905 | Carbohidrați: 266g | Grăsimi: 176g | Proteine: 73g | Zaharuri: 166g

Per porție: Kcal: 484 | Carbohidrați: 44g | Grăsimi: 29g | Proteine: 12g | Zaharuri: 28g


*Calculate pentru ciocolata de casă simplă, fără adaosuri (alune, nuci etc.).

Urmăreşte-ne!
bottom of page