top of page

Plăcintă cu brânză dulce și stafide


Am primit „ordin” zilele trecute să fac o plăcintă cu brânză dulce și stafide. Copilăria mea a fost plină de asemenea bunătăți, bunica mea făcea (și încă face) această plăcintă destul de des, pentru că e ușor de pregătit, relativ ieftină și e greu să găsești pe cineva căruia să nu-i placă.


Ai zice că e greu să strici o rețetă atât de simplă. Totuși, pentru a ieși delicioasă, fragedă și aromată, avem nevoie de ingrediente de calitate și nu trebuie să ne zgârcim cu brânza.


Această rețetă nu are nevoie nici de amidon, nici de pesmet. Compoziția se va coace frumos, plăcinta e catifelată și se topește pe cerul gurii.


Ingrediente (o tavă de cuptor, 20 de porții)

1 pachet de foi de plăcintă 1 kg brânză dulce de vaci 170 gr zahăr tos un praf de sare 2 plicuri de zahăr vanilat esență de vanilie coajă rasă de lămâie sau portocală 200 gr stafide 4 ouă + 1 pentru uns 100 gr unt topit, pentru uns foile 2 linguri de zahăr brun, pentru decor (poate fi înlocuit cu zahăr pudră)


Timp de pregătire: 15 minute

Timp de coacere: 30 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade C. Pregătim o tavă normală de cuptor pentru a coace plăcinta. Nu e nevoie să fie unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt, plăcinta nu se va prinde de tavă.


Topim untul la cuptorul cu microunde sau pe aragaz și îl lăsăm să se răcorească.


Amestecăm brânza cu zahărul, sarea, aromele și ouăle, cu mixerul de mână sau cu telul. Compoziția nu trebuie amestecată prea mult, doar cât să se omogenizeze totul.


Adăugăm stafidele în compoziție, amestecând cu o spatulă. Stafidele pot fi hidratate în prealabil sau nu, depinde de cât de uscate sunt (și de preferințe - evident că nu le vom hidrata în alcool dacă vor mânca și copii).


Împărțim foile în 2 părți egale. Luăm o foaie, o întindem în tava de cuptor și o ungem cu unt cu ajutorul unei pensule. Deasupra punem altă foaie, ungând-o și pe ea cu unt. Repetăm operațiunea până ce terminăm cu jumătate din foi.


Peste foi punem toată compoziția de brânză, întinzând-o bine pe întreaga suprafață a tăvii.


Deasupra compoziției de brânză așezăm restul de foi, una câte una, ungând fiecare foaie cu unt topit. Ultima foaie va fi unsă cu un ou bătut ușor. Am presărat deasupra ultimei foi două linguri de zahăr brun Demerara, care s-a topit în timpul coacerii și a caramelizat frumos plăcinta. Alternativ, plăcinta poate fi presărată cu zahăr pudră, după ce o scoatem din cuptor - să fie caldă, altfel nu se va lipi și știm cu toții cât de neplăcut este să te trezești într-un nor de zahăr pudră când vrei să muști din ceva.


Dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când devine aurie desupra. Lăsăm plăcinta să se răcească ușor înainte de a o tăia. E bună și călduță, și rece, dacă mai rezistă până a doua zi. La mine acasă a primit calificativul de „genială”.


Informații nutriționale*

Total: Kcal: 3573 | Carbohidrați: 382g | Grăsimi: 119g | Proteine: 214g | Zaharuri: 345g

Per porție: Kcal: 179 | Carbohidrați: 19g | Grăsimi: 6g | Proteine: 11g | Zaharuri: 17g

Urmăreşte-ne!
bottom of page