top of page

Frosting pufos cu mascarpone


Nu-s cel mai mare fan al cremelor cu unt. Sunt foarte pretențioase și grele; dacă untul sau zahărul nu sunt de calitate, crema nu va ieși crema. Dacă untul nu are cel puțin 82% grăsime, crema va ieși apoasă, dar cu cât mai multă grăsime, cu atât mai greu de digerat. În plus, cremele de unt necesită o cantitate foarte mare de zahăr pudră pentru a „sta” și a putea fi folosite la decorat, ceea ce duce la prăjituri mult prea dulci pentru gustul meu.


Desigur, există cupcakes și fără creme de unt. Putem face ganache, bezea, frișcă, sau putem recurge la un frosting tip bezea italiană/elvețiană sau unul cu cremă de brânză, care folosesc mai puțin unt decât un clasic buttercream.


Le-am încercat pe toate, unele îmi plac mai mult, altele mai puțin, pe unele le fac foarte rar din cauza procesului tehnologic greoi. Dar mi-a luat mult până să găsesc ceea ce eu consider a fi rețeta de frosting perfectă - ușor de făcut, ușor de adaptat la diverse tipuri de prăjituri, cu textură pufoasă și ușoară ca un fulg și gust perfect.


Frostingul acesta se face cu smântână pentru frișcă și mascarpone și exact atâta zahăr pudră cât vrea fiecare. Deci nu există riscul să ne trezim cu o cremă îngrețoșător de dulce, ca la buttercream, unde cantitatea de zahăr este importantă pentru menținerea formei cremei. La acest frosting pufos, ne ajută frișca.


Este important și aici să folosim ingrediente de bună calitate, mai ales în ceea ce privește smântâna pentru frișcă - să fie smântână adevărată (nu Hulala sau alte vegetale!). Recomand folosirea smântânii pentru frișcă neîndulcite, pentru a putea doza noi cantitatea de zahăr pe care vrem să o folosim, în funcție de gust. Este bine ca smântâna pentru frișcă să aibă măcar 35% grăsime; cea mai bună din ce am testat este cea de la LaDorna.


Mare atenție! Ingredientele folosite trebuie să fie reci (direct de la frigider) înainte de a începe lucrul. Smântâna pentru frișcă trebuie ținută minimum 6 ore la frigider înainte de folosire (preferabil 24 de ore), și recomand, de asemenea, răcirea bolului în care vom lucra, mai ales dacă este din inox.


Acest frosting poate fi combinat cu piuré-uri de fructe, cu curd, crème patissière, bucăți de ciocolată, nuci sau biscuiți zdrobiți, în funcție de preferințe. Mai jos vă dau rețeta de bază, cu care vă puteți juca la liber.


Ingrediente

500 ml smântână pentru frișcă 240 gr mascarpone 200 gr zahăr pudră, cernut (cantitatea nu este bătută în cuie, puteți pune mai mult sau mai puțin, în funcție de gusturi) 2 lingurițe de extract de vanilie, sau semințele de la o păstaie de vanilie

Adițional, puteți folosi unui din următoarele ingrediente pentru aromatizarea cremei (lista nu este exhaustivă):

  • 250 ml piuré de fructe

  • zeama și coaja de la 2 lămâi

  • 500 ml crème patissière

  • 200 gr nuci pisate / biscuiți mărunțiți


Timp de pregătire: 5 minute Timp de preparare: 20 de minute


Preparare

Turnăm smântâna pentru frișcă și mascarponele într-un bol. Batem cu un tel sau cu mixerul (folosind paleta tip balon), la viteză medie, până ce compoziția devine cremoasă, dar nu tare.


Adăugăm zahărul pudră, cernut în prealabil, și vanilia. Batem în continuare cu atenție, la viteză mică și doar câteva secunde, cât să se omogenizeze zahărul pudră. Crema se va întări, va deveni destul de fermă cât să stea când este folosită la ornat.


Dacă ați bătut crema prea mult și s-a separat zerul, o reparăm simplu, adăugând câteva linguri de smântână pentru frișcă direct de la frigider.


Dacă optați să aromatizați crema, ingredientele (piuré, curd etc.) se pun la sfârșit și se amestecă ușor cu o spatulă.


Aceasta este, de departe, cea mai fină și mai gustoasă cremă pe care am făcut-o vreodată!


Informații nutriționale*

Kcal: 3294 | Carbohidrați: 213g | Grăsimi: 264g | Proteine: 22g | Zaharuri: 209g


*Calculate pentru întreaga cantitate

Urmăreşte-ne!
bottom of page