top of page

Cupcakes cu Guinness și Irish Cream


Sfântul Patrick este patronul Irlandei. E o sărbătoare religioasă, care marchează introducerea creștinismului în Irlanda. Este, de asemenea, o zi în care se ridică restricțiile alimentare impuse de postul Paștelui, ceea ce înseamnă liber la băutură. Și când zici Irlanda te gândești, evident, la bere și whiskey.


De niște ani, St. Patrick's se sărbătorește cu fast și prin alte locuri care nu-s Irlanda, devenind un fel de sărbătoare internațională a berii. Lumea se îmbracă în verde, iese pe stradă și bea și bea și bea până... well, fiecare cât poate duce.


Mie această sărbătoare îmi aduce aminte de Spania și de cum petreceam pe acolo acum niște ani și încerc să marchez această zi în fiecare an, într-un fel sau altul. Anul acesta am ales varianta dulce - o prăjitură alcoolizată care combină două băuturi cu proveniență irlandeză - berea stout și crema de whiskey.


Ingrediente (12 cupcakes)

Pentru blat:

120 ml bere stout (am folosit Guinness)

115 gr unt

30 gr cacao

125 gr făină

200 gr zahăr

3/4 linguriță praf de copt

1/4 linguriță sare

1 ou mare

75 gr smântână


Pentru frosting:

100 gr unt moale

100 gr zahăr brun pudră, cernut (mai mult dacă e necesar)

20 ml cremă de whiskey (Baileys sau similar)


Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de coacere: 20 minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și pregătim formele de cupcakes.


Într-o cratiță cu fundul gros, punem berea și untul și le încălzim până ce încep să fiarbă. Luăm de pe foc și adăugăm cacaoa, amestecând bine să nu rămână cocoloașe. Lăsăm să se răcoreacă puțin.


Într-un bol mediu, amestecăm ingredientele uscate - făina, zahărul, praful de copt și sarea.


Separat, batem oul împreună cu smântâna. Peste acestea turnăm încet amestecul de bere, unt și cacao, lăsând mixerul pornit. Adăugăm și ingredientele solide și mixăm bine până ce compoziția este fină.


Turnăm compoziția în formele de cupcakes, umplându-le pe 2/3. Dăm la cuptor pentru 17-20 de minute sau până ce prăjiturile trec testul scobitorii. Lăsăm să se răcească înainte de a le orna.


În timp ce cupcakes se răcoresc, pregătim crema. Batem untul cu mixerul la viteză mare timp de 2-3 minute, până ce devine pufos și albicios. Adăugăm zahărul pudră cernut, câte puțin, amestecând bine. La sfârșit, adăugăm și crema de whiskey - cei 20 de mililitri sunt orientativi, dacă vreți să obțineți un gust mai puternic, puteți pune mai mult (eu am adăugat cam 100 ml și mi-a ieșit o cremă cam alcoolizată dar buuuunăăăă!).


E de la sine înțeles că aceste prăjituri nu sunt pentru copii, dar sunt perfecte pentru un party de adulți. Vor fi încântați, vă asigur!


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3684 | Carbohidrați: 473g | Grăsimi: 212g | Proteine: 34g | Zaharuri: 207g

Per porție (1 cupcake): Kcal: 307 | Carbohidrați: 39g | Grăsimi: 18g | Proteine: 3g | Zaharuri: 17g

Urmăreşte-ne!
bottom of page