top of page

[Crăciun] Cupcakes cu ciocolată și portocale


​​

Portocalele sunt fructele mele preferate pe timp de iarnă. Când desfac una și se umple casa de mirosul înțepător și dulce de citrice, e ca și cum s-ar face Crăciun pe loc. Iar combinația de portocale și ciocolată e... mmmm... o sărbătoare pentru papilele gustative.


La aceste cupcakes festive am pus laolaltă un blat ușor de cacao, o delicioasă cremă de portocale și o cremă fină și pufoasă de mascarpone și portocale care nu este prea dulce și se potrivește perfect cu celelalte elemente ale prăjiturii. Blatul nu conține nici ouă, nici lapte, așa că poate fi transformat foarte ușor într-o delicioasă prăjitură de post.


Ingrediente (12 cupcakes)

Pentru blat:

120 ml suc de portocale (preferabil din portocale stoarse)

80 ml apă

3 linguri ulei

1 lingură oțet

1 linguriță extract de vanilie

180 gr făină

100 gr zahăr

30 gr cacao

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță sare

opțional, bucățele de ciocolată


Pentru „curd”:

1 portocală medie

1 linguriță extract de portocale

150 gr zahăr

3 gălbenușuri, bătute

55 gr unt

un praf de sare


Pentru frosting:

230 gr mascarpone

100 gr zahăr pudră

1 linguriță extract de portocale

coaja rasă de la o portocală


Timp de pregătire: 40 de minute

Timp de coacere: 15 minute


Preparare

Începem prin a face crema (curd), care trebuie să se răcească. Spălăm bine portocala, răzuim coaja și o stoarcem. Punem coaja și sucul într-o cratiță cu fundul dublu. Adăugăm și restul ingredientelor (extractul de portocală, zahărul, gălbenușurile, untul și sarea) și punem pe foc mediu, amestecând continuu. Este foarte important să nu vă opriți din amestecat pe tot parcursul procesului, pentru că vrem să avem o cremă fină, nu o omletă!


După aproximativ 5 minute, crema ar trebui să înceapă să fiarbă. Continuăm fierberea timp de 3-4 minute, amestecând constant. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei (veți observa că se va îngroșa pe măsură ce se răcește), apoi dăm la frigider. Crema astfel obținută poate fi păstrată la frigider câteva zile și consumată cu biscuiți sau pâine prăjită, este un deliciu!


După ce terminăm de făcut crema, e timpul să ne apucăm de blat. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim formele de cupcakes. Într-un bol mediu, amestecăm ingredientele lichide - sucul de portocale, apa, uleiul, oțetul și extractul de vanilie.


Separat, combinăm făina, zahărul, cacaoa, praful de copt și sarea. Turnăm ingredientele lichide peste cele solide, gradual, amestecând bine cu o spatulă sau tel. Opțional, adăugăm bucățele de ciocolată.


Dăm la cuptor pentru 13-16 minute, până când blatul trece testul scobitorii. Lăsăm prăjiturile să se răcească timp de 5 minute în forme, apoi le putem scoate și le lăsăm să se răcească complet înainte de a le orna.


Pentru a face frosting-ul, batem mascarpone-ul cu zahărul pudră, extractul și coaja de portocală, până devine cremos. Spre deosebire de cremele de unt, dacă lucrăm cu mascarpone, e bine ca acesta să fie rece, pentru că altfel devine prea moale și nu va putea fi folosit la fel de bine la ornat în poș. Dacă se înmoaie crema, avem două posibilități - ori mai adăugăm zahăr pudră (opțiune pe care nu o agreez pentru că obținem o cremă prea dulce), ori o dăm la frigider până când suntem pregătiți să o folosim. De menționat că, deși rețeta cere 100 de grame de zahăr pudră, au am folosit doar 50 și a fost perfect, pentru că nu sunt fan al cremelor grele și foarte dulci.


După ce s-au răcit prăjiturile, scobim centrul fiecăreia cu un corer (preferabil) sau un cuțit. Punem câte o linguriță de curd în fiecare cupcake, apoi ornăm cu frosting cu ajutorul unui poș. Surpriza cremoasă din interior va fi o încântare pentru cine va gusta aceste cupcakes!


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3938 | Carbohidrați: 521g | Grăsimi: 193g | Proteine: 44g | Zaharuri: 364g

Per porție (1 cupcake): Kcal: 328 | Carbohidrați: 43g | Grăsimi: 16g | Proteine: 4g | Zaharuri: 30g

Urmăreşte-ne!
bottom of page