top of page

Brigadeiro (& World Cup) Cupcakes


Campionatul Mondial de fotbal este evenimentul sportiv preferat pentru microbista din mine. Anul acesta este cu atât mai special cu cât se desfăşoară în ţara mea de suflet, Brazilia. De aceea, nu se putea să nu sărbătoresc cum se cuvine sportul rege, şi cum altfel decât cu un desert de inspiraţie braziliană.


***Brigadeiro este un desert întâlnit la mai toate petrecerile braziliene. Este o simplă bonboană de ciocolată, creată în anii '40 de către brigadierul Eduardo Gomes, având ca principal ingredient laptele condensat.


Pentru aceste cupcakes, am ales o reţetă simplă cu ciocolată, folosind amestecul pentru brigadeiro la glazură. Am decorat prăjiturile cu fondant colorat cu colorant alimentar gel de la Wilton, decorul fiind în ton cu acest campionat mondial.


Ingrediente (14 cupcakes)

Pentru blat:

100 gr unt moale

200 gr zahăr

25 gr cacao

65 ml lapte

esenţă de rom

2 ouă

150 gr făină

1/2 plic praf de copt


Pentru glazura brigadeiro:

200 ml lapte condensat îndulcit

20 gr cacao

1 lingură unt moale

1 linguriţă extract de vanilie

1 lingură frişcă lichidă


Timp de pregătire: 40 de minute

Timp de coacere: 20 de minute


Preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade şi pregătim formele de cupcakes.


Punem untul, zahărul, cacaoa şi laptele într-o cratiţă la foc mic, amestecând până când se topeşte zahărul. Lăsăm deoparte la răcit.


Între timp, separăm ouăle şi batem albuşurile spumă. După ce s-a răcit crema, adăugăm gălbenuşurile, mixând bine, apoi făina în ploaie, praful de copt şi esenţa de rom. La sfârşit, adăugăm albuşurile, amestecând cu o lingură cu mişcări de sus în jos.


Turnăm compoziţia în forme (cam pe 3/4) şi dăm la cuptor pentru 15-20 de minute, până când trec testul scobitorii. Lăsăm să se răcească complet înainte de a le orna.


Pentru a face crema, turnăm laptele condensat, cacaoa şi untul într-o cratiţă şi punem pe aragaz la foc mic, amestecând în continuu, până ce compoziţia se îngroaşă şi atunci când trecem cu lingura prin ea putem vedea fundul cratiţei pentru câteva secunde. Când este gata, încorporăm vanilia şi frişca şi amestecăm bine, apoi lăsăm să se răcească înainde de a orna prăjiturile.


Menţiune: dacă nu găsiţi lapte condensat îndulcit, adăugaţi o lingură de zahăr pudră odată cu laptele când puneţi amestecul pe foc.


Informații nutriționale

Total: Kcal: 3188 | Carbohidrați: 330g | Grăsimi: 184g | Proteine: 59g | Zaharuri: 215g

Per porție (1 cupcake): Kcal: 228 | Carbohidrați: 24g | Grăsimi: 13g | Proteine: 4g | Zaharuri: 15g

Urmăreşte-ne!
bottom of page