top of page

Cupcakes - Cea mai simplă reţetă!


Cupcakes - minunate prăjiturele, un adevărat răsfăţ pentru cei pasionaţi de dulciuri. Cupcakes sunt, aşa cum le spune şi numele, prăjituri în ceaşcă. O mică porţie de tort care poate fi mâncată nu doar la aniversări, ci şi atunci când ni se face poftă de ceva dulce şi parcă am vrea să facem ceva special.


Cupcakes se fac la fel ca torturile, de la blat la cremă. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să ne speriem. Lucrurile nu trebuie să fie complicate. Nu e neapărat să facem multe blaturi şi creme grele - de multe ori, mai simplu e mai bine şi mai gustos.


Astăzi vă arăt o reţetă foarte uşoară de cupcakes, pentru care nu aveţi nevoie de mai mult decât de cele mai simple ingrediente ce se găsesc în toate bucătăriile - unt, făină, zahăr, ouă. La acestea puteţi adăuga orice tip de glazură doriţi.


Pentru început, avem nevoie de o tavă pentru cupcakes/muffins şi hârtiuţe speciale, care se găsesc mai nou în orice supermarket. Ne mai trebuie un cântar de bucătărie, recipiente de amestecat, mixer. Şi, evident, un cuptor.


Ingrediente (12 cupcakes)

110 gr unt moale

110 gr zahăr

110 gr făină de prăjituri

2 linguriţe de praf de copt

1/4 linguriţă sare

2 ouă medii

1 linguriţă de esenţă de vanilie


Timp de pregătire: 10 minute

Timp de coacere: 18-20 de minute


Preparare:

Cu jumătate de oră înainte de a ne apuca de cupcakes, scoatem din frigider untul şi ouăle, care trebuie să fie la temperatura camerei. Atenţie! Untul trebuie să fie moale (maleabil), nu topit!


Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem hârtiuţele pentru cupcakes în tavă.

Batem untul împreună cu zahărul până ajunge la consistenţa unei creme pufoase de culoare deschisă.


Într-un vas, cernem făina, sarea şi praful de copt (eu am folosit praf de copt cu şofran de la Dr. Oetker, dă o culoare şi un gust rafinat prăjiturilor). Adăugăm peste unt şi batem bine cu mixerul. Consistenţa trebuie să fie foarte fină!


Separat, batem ouăle împreună cu esenţa de vanilie (sau altă esenţă care vă place). Le adăugăm peste celelalte ingrediente şi amestecăm bine.


Lăsaţi imaginaţia să vă conducă! Puteţi adăuga în amestecul final coajă de lămâie sau portocală, puţin lichior, fructe uscate, nucă etc. Eu am pus în ale mele fulgi de migdale şi vanilie de Bourbon.


Cu ajutorul unei linguri, turnaţi amestecul în hârtiuţele de cupcakes pe care le-aţi pus anterior în tavă. Aveţi grijă să nu umpleţi formele mai mult de 3/4, pentru a vă asigura că prăjiturile nu vor creşte foarte mult peste formă.


Băgaţi la cuptor şi coaceţi pentru 18-20 de minute sau până când trec testul scobitorii. La final, prăjiturelele trebuie să fie aurii şi umflăţele. Lăsaţi la răcit înainte să le decoraţi cu cremă. Pentru acest aluat atât de simplu, puteţi folosi cam orice cremă doriţi, dar trebuie să fie destul de fermă pentru a nu curge de pe cupcakes şi destul de lichidă pentru a fi turnată. Crema pe care am folosit-o eu a fost de mascarpone, colorată cu o picătură de colorant alimentar albastru.


Uşor, nu? Baftă la copt!

Informații nutriționale

Total: Kcal: 1925 | Carbohidrați: 192g | Grăsimi: 113g | Proteine: 36g | Zaharuri: 110g

Per porție (1 cupcake): Kcal: 161 | Carbohidrați: 16g | Grăsimi: 10g | Proteine: 3g | Zaharuri: 10g



Urmăreşte-ne!
bottom of page